„Nem haragszom a méhekre” – Ezer rovar végzett Albert lovaival, ő is kórházba került

Túl van a méhtámadás okozta sokkon Pócza Albert, aki elvesztette lovait, s maga is kórházba került Iván község szélén. A Blikk is beszámolt a brutális rovartámadásról, több ezer méh esett neki a lovaknak, az értesített gazdák alig tudtak a közelükbe menni, a hétből három állatot nem tudtak megmenteni. Pócza Albertet is számos szúrás érte.

A lovak gazdája a Tényeknek beszélt arról, hogy maga is méhcsípések miatt került kórházba, miután menekíteni próbálta a fájdalmak közepette megvadult lovakat. Egy borzalmas videó is napvilágot látott a történtekről. A fájdalomtól megvadult lovat slaggal locsolták, hogy enyhítsenek a kínjain, ám egy idő múlva már nem tudott felkelni.

A versenylovam feküdt a földön, nem bírt felállni. Be volt dagadva a szeme, az egész feje és alig kapott levegőt – mondta Albert, hozzátéve, hogy a ló nagyon értékes volt. Rendszeresen versenyzett kifejezetten jó eredményekkel. – 15-20 méhcsípéstől elpusztulhat egy ló. Őket sajnos több ezer méh csípte meg – hangsúlyozta a férfi, aki maga is megsérült, miközben a lovakat mentette.– Nehezen kaptam levegőt, akkor mentünk be a kórházba. Ott már nagyon rosszul voltam. Amikor kiment belőlem az adrenalin, elájultam – idézte fel.

Állapota mostanra javult, a Blikknek ma beszélt az esetről.

Nem haragszom a méhekre, azt gondolom szerencsétlen baleset történt. Szerintem a méhészek is betartották az előírásokat – mondta lapunknak.

Sokan találgatták, ki lehet a felelős a történtekért, a szomszédban többen is tartanak méhcsaládokat. A szakértő szerint előfordult már hasonló, még ha nem ilyen brutális támadás, amelynek éppen lovak voltak a célpontjai.

– Hallottam már olyanról, hogy halálos szúrásokat kapott egy ló, ez az egyetlen állat, amelynek van egy sajátságos illata, amit esetenként a méhek nem bírnak elviselni. Ha néhány nekitámad a szabadban, akkor beindulnak a többiek is, megállíthatatlanok – mondta a Blikknek Boros Tibor méhrajbefogó szakember. Hozzátette: az idei szezon már eddig is elképesztő anomáliát mutat.

– 15 éve foglalkozom méhekkel, még soha nem láttam, hogy ennyi rajzott volna ki, keresik a helyüket, házakba, padlásokon, kéményekben, vagy csupán egy fán jelennek meg, egyik pillanatról a másikra ezerszám. Nem győzöm a hívásokat, napokra előre belelt a naptáram. Most éppen a Balatonra tartottam az autópályán, amikor 130-cal belehajtottam egy valóságos méhfelhőbe. Az egész országban problémát jelentenek most a beindult méhek – értékelt a szakember.