A magyarérettségi izgalmas pillanatai a Telexen

Ma délután ért véget a magyar nyelv és irodalom érettségi, ahol a diákok többek között tekercsekkel, kódexekkel és átkokkal kapcsolatos szövegértési feladatokkal, valamint Karinthy és Babits műveinek elemzésével néztek szembe.

A középszintű vizsgán 73 472 diák, míg az emelt szinten 2066 diák mérette meg magát. A középszintű vizsga első részében a diákoknak egy a Kultura.hu-n megjelent cikket kellett értelmezniük, amely tekercsekről, kódexekről és átkokról szólt. A második feladatsorban pedig Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját vagy Babits Mihály ars poeticáját kellett elemzniük. Idén először irodalmi teszt is szerepelt a feladatok között, amely lexikális tudásra épített.

A Telexen Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára élőben osztotta meg a középszintű magyarérettségi néhány érdekes feladatának megoldását. Az élő közvetítés során a diákok és érdeklődők betekintést nyerhettek abba, hogyan is közelíthetőek meg ezek a komplex feladatok. Kovács Péter szerint az idei vizsga nehezebb volt az elvárthoz képest, és az irodalmi tesztben voltak csípős kérdések, amelyek szórni fogják a diákokat.

A diákok véleménye megoszlott a vizsga nehézségét illetően. Egyesek szerint a szövegértési feladatok nem voltak túl bonyolultak, mások azonban nehézségeket említettek, például a stílusirányzatok felismerésében vagy a szöveg adatgazdagsága miatt. A vizsga második felében többen választották Karinthy novelláját, mivel Babits költészetét érintő téma átfogóbbnak tűnt. A diákok közül többen is úgy érezték, hogy a próbaérettségi segített a felkészülésben.

A diákok jövőbeli tervei is szóba kerültek a vizsga után. Sokan tervezik, hogy a felsőoktatásban töltött éveik egy részét külföldön töltik majd, és a politikai helyzet is befolyásolhatja, hogy végül Magyarországon maradnak-e. A hivatalos javítókulcs kedden fog megjelenni az Oktatási Hivatal honlapján.