Egészséges táplálkozás és a Semmelweis Egyetem felvételi botránya

A Semmelweis Egyetem dietetikusa, dr. Bodor Zsanett szerint a vizsgaidőszakban a túlzott koffein- és cukorfogyasztás kerülendő, helyette az egészséges táplálkozásra és a megfelelő hidratáltságra kell odafigyelni.

Az érettségi és a vizsgaidőszak kezdetével a Semmelweis Egyetem dietetikusa, dr. Bodor Zsanett felhívja a figyelmet a mértéktelen koffeinfogyasztás álmatlansághoz vezető hatására, és az egészséges táplálkozás fontosságára. A szakértő szerint a tápanyagszegény gyorsételek helyett a jó agyműködés érdekében az egészséges táplálkozást kell fenntartani.

A napi ötszöri étkezés, különösen a reggeli jelentősége kiemelkedő, mivel az agy glükózt használ energiaforrásként, amit a bevitt tápanyagokból nyer. A teljes kiőrlésű gabonákból készült péksütemények, a magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak, ezért előnyösek a hozzáadott cukortartalmú ételekkel és italokkal szemben.

A szakember hangsúlyozza, hogy a tízórai és az uzsonna is fontos, de ezek ne a nassolásról szóljanak. A magas, minimum 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéból 1-2 kocka még megengedett. A kisétkezéseknél olyan ételeket érdemes választani, mint a natúr joghurt zabpehellyel, vagy az alma és körte teljes kiőrlésű keksszel.

Az olajos magvak, mint a dió, mogyoró és mandula, omega-3 zsírsavtartalmuk révén hozzájárulhatnak az agyműködéshez, de magas energiatartalmuk miatt hetente csak néhányszor, kis mennyiségben, sótlan változatban ajánlottak. A vizsgára készülőknek a csirkehúst és a sovány tejtermékeket, valamint hetente legalább egyszer száraz hüvelyeseket érdemes fogyasztaniuk.

A koncentrációs képesség a hidratáltsággal is összefügg, ezért napi 8 pohárnyi folyadékot kell elfogyasztani, ebből minimum öt pohár ivóvíz. A túlzott koffeinbevitel helyett a WHO által javasolt napi 400 mg koffeint (3-4 csésze kávé) nem szabad túllépni, és a teát a kávéval felváltva fogyasztani, mivel a teában lévő csersav miatt a koffein lassabban szívódik fel. Túlzott fogyasztásuk azonban dehidratáltsághoz, erős szívdobogáshoz, fejfájáshoz és álmatlansághoz vezethet.

A Semmelweis Egyetem nem csak az egészséges táplálkozás terén hívja fel a figyelmet, hanem a felvételi folyamatok során is reflektorfénybe került. Több diákot is felkészített az idei felvételire, akik megdöbbentő dolgokat meséltek az eljárásról. Palya Tamás, aki korábban a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban volt matematika–kémia szakos tanár, és több diákot készített fel az idei felvételire, az RTL műsorában beszámolt arról, hogy a diákjai megdöbbentő dolgokat meséltek a Semmelweis szóbeli felvételijéről. Az egyik lány beszámolója szerint arról kérdezősködtek, hogy van-e barátja, és hány kiló.

Palya az intézménynek írt, és az oktatási rektorhelyettestől kapott válasz szerint állításuk szerint „stressztesztnek” vetették alá a diákokat. Palya szerint egy tizennyolc éves lánynak nem biztos, hogy jól esik, ha megkérdezik tőle, hogy hány kiló vagy. A szóbeli felvételi visszahozásával kapcsolatban Palya úgy véli, hogy azok, akik az egyetemen tanítanak, nem ismerik annyira a középiskolás korosztályt. A Semmelweisen 93 bizottság vizsgáztatott, ami közel 300 embert jelent – kérdés, hogy van-e erre 300 alkalmas ember az intézményben. Szerinte érthető, hogy hivatalos panasz nem érkezett a szóbeli felvételivel kapcsolatban, hiszen a diákok még a pontjaikra várnak, ilyen helyzetben senki nem fog hivatalosan tiltakozni.