Elveszettnek hitt Caravaggio-képet állítanak ki a Pradóban

Sokáig egy spanyol festőnek tulajdonították a festményt, amit most a restaurálás után a múzeum látogatói is megcsodálhatnak.

A madridi Prado múzeumban három évvel az azonosítása után kiállítják Caravaggio elveszettnek hitt festményét. A Guardian szerint ez az esemény a művészeti világ egyik jelentős eseménye lehet.

A megostorozott Krisztust töviskoronával ábrázoló képet korábban José de Riberának, egy spanyol festőnek tulajdonították. A spanyol kormány azonban órákkal a tervezett értékesítés előtt megtiltotta az eladást, mivel felmerült a gyanú, hogy a mű valójában Caravaggio felbecsülhetetlen értékű alkotása lehet. Egy madridi aukciósház 1500 eurós kezdőárral indította volna a licitet.

A Prado múzeum hétfőn jelentette be, hogy a festményt május végétől októberig tekinthetik meg az érdeklődők. Miguel Falomir igazgató elmondása szerint a tulajdonos a szakértőkkel együttműködve restauráltatta a művet, és feltárták annak történetét is. A festmény a 17. században érkezett Spanyolországba, a napóleoni invázió során eltűnt a királyi gyűjteményből, és azóta egy madridi család magángyűjteményében volt. A család nemrég döntött az eladás mellett.

Az Ecce Homo, amelyet 1607 és 1610 között festettek, jelenleg magántulajdonban van, és csak ideiglenesen gazdagítja a Prado gyűjteményét. A műalkotás Caravaggiohoz való kötődésének felfedezése jelentősen növelhette a vételárát, amely így több tízmillió euróra emelkedhetett.

A Prado múzeum rendelkezik egy másik, ikonikus Caravaggio-képpel is, a Dávid Góliát fejével, amelyet a művész körülbelül 1600-ban festett Rómában.

Ez a kulturális esemény egybeesik egy másik jelentős spanyol hírrel, amelyben a spanyol polgárőrség április 30-án húsz gyanúsítottat tartóztatott le, miután felszámolt egy olyan kokainlaboratóriumot, amely havi 100 kilogramm kábítószer előállítására volt képes. A letartóztatottak közül többeket a bűnüldöző szervek kiemelt célpontnak tekintettek, mivel több kábítószer-kereskedelmi ügyben is részt vettek. A polgárőrség tisztjei az Europollal és az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatóságával (DEA) együttműködve 21 hordónyi vegyi anyagot foglaltak le, miután felfedezték a Madrid közelében lévő laboratóriumot.

A művelet során – amelynek keretében 27 ingatlan átkutatására került sor Pontevedra, La Coruna és Madrid tartományokban –, 3 millió euró készpénzt is lefoglaltak. További 10 millió euró összértékű vagyontárgyakat foglaltak le: luxusházakat, járműveket és luxushajókat.

A letartóztatott személyeket – akik közül 19 spanyol és egy kolumbiai állampolgár – azzal gyanúsítják, hogy több tonna kokaint és kokalevelet hoztak be Dél-Amerikából Spanyolországba hajókon. A gyanú szerint vitorlásokat és katamaránokat béreltek Galíciából Dél-Amerikába, hogy a tiltott szállítmányt Európába szállítsák. E tevékenységükhöz tengerészeti tapasztalattal rendelkező, büntetlen előéletű fiatalembereket toboroztak.