Áder János: fel kell készülni a következő járványra

A volt köztársasági elnök, Áder János a 100-dik podcastjában beszélt a klímavédelem fontosságáról és a magas szén-dioxid kibocsátás problémájáról, valamint arról, hogy fel kell készülni a lehetséges következő járványra, amelynek súlyosságát előre nem lehet tudni.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a podcastjában hangsúlyozta, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi problémák megvitatása és megoldásuk keresése kiemelten fontos. A műsorban többek között az akkumulátorgyártás és a környezetvédelmi előírások szigorítása is terítékre került, amelyeket Magyarország január 1-től ismét szigorított, és német megoldások alapján készült az új szabályozás.

A volt államfő szerint a podcast célja, hogy a fenntarthatóság kérdéseivel és az arra adott válaszokkal minél több embert, különösen a fiatalokat érje el. Az adások tematikájának összeállításakor figyelembe veszik a különböző világnapokat és ünnepeket, valamint aktuális témákat is feldolgoznak.

Áder János kiemelte, hogy a patogénekkel kapcsolatos kutatások felgyorsítását szorgalmazza, mivel a vírusok és baktériumok nagy részét még nem ismeri a tudomány, és az emberi tevékenység miatt ezek az élőlények élettere szűkül, ami veszélyes mutációkhoz vezethet. Szakemberekre hivatkozva hangsúlyozta, hogy lelkileg, egészségügyi és politikai szempontból is fel kell készülni egy lehetséges következő járványra.

A volt köztársasági elnök szerint a párizsi klímamegállapodás elfogadása óta minden évben nőtt a szén-dioxid kibocsátás, és ez a tendencia a következő években sem várhatóan nem változik. Áder János szerint bár az emberiség ismeri a problémát és tudja, mit kellene tenni, mégsem sikerül elérni a közösen kitűzött célokat.

A fenntarthatóság terén azonban vannak pozitív példák is, több magyar vállalkozás rendelkezik jó megoldásokkal és szolgáltatásokkal, amelyek közül kiemelte az élelmiszer-hulladék feldolgozását. Magyarország büszke lehet a folyóvizek tisztaságára és a kommunális szennyvíztisztításban elért előrelépésekre.

Áder János szerint a termőföld védelme és a levegő tisztasága terén még van tennivaló, de a magyar erdőgazdálkodásra büszkék lehetünk, hiszen az erdőterület nagysága az elmúlt száz évben megduplázódott. A rossz levegő részben geológiai adottságokból fakad, részben azért, mert sokan olyan anyagokkal tüzelnek, például használt ruhákkal, amelyekkel nem lenne szabad.

Az alapítvány legfontosabb feladatai közé tartozik a szemléletformálás és az oktatás. Óvodás korban mesélő formában hívják fel a figyelmet a víz és a föld védelmére, míg a középiskolások számára már elérhető a fenntarthatóság témaköréhez kapcsolódó Zöld Föld tankönyv és a pedagógusoknak szóló oktatócsomag. Idén először lesz szabadon választható érettségi tárgy a fenntarthatóság.

Az alapítvány finanszírozza a fenntarthatósági témahetet, illetve természetfilm fesztivált és fenntarthatósági expót is rendeznek. Ősszel, a World Science Forumon "nagy dobásra" készülnek, a kutatásuk arra irányul, hogy miként lehet mérni a fenntarthatósági fordulatot. Áder János szerint ez a vitaindító nemcsak az "ősz slágertémája lehet", de a következő években is meghatározó jelentőséggel bírhat.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy május 15-én a Sopronfeszten közönség előtt lesz rögzítve a 101-ik podcast, melynek vendége Steigervald Krisztián generációkutató.

(MTI)