A kuncsorgásmentes autóstoppolás új formája

Budapest agglomerációjában egy új kezdeményezés keretében megvalósult a kuncsorgásmentes autóstoppolás, amely már bizonyította hatékonyságát.

A Pilisborosjenői "Vigyél fel!" megálló egyedülálló megoldást kínál a helyi lakosok számára, akik a hegyoldalba igyekeznek. Az installáció a templom mellett helyezkedik el, ahol az út meredeken felfelé vezet. A megálló egy figyelemfelkeltő táblát és egy lehajtható széket foglal magában, amelyek segítségével a fáradt vándorok könnyebben találnak segítséget a felfelé vezető úton.

Marton Ferenc, a projekt megálmodója és kivitelezője, a saját háza ablakából figyelte meg, hogy a helyi lakosok, különösen a hölgyek, gyakran nehézségekbe ütköznek, miközben teli szatyrokkal próbálnak feljutni a lejtőn. Ebből a megfigyelésből született meg a "Vigyél fel!" oszlop ötlete.

Marton Ferenc a Pilisborosjenő honlapján osztotta meg további gondolatait az ötlettel kapcsolatban. Kiemelte, hogy a lehajtható szék lehetőséget ad a pihenésre és jelezni tudja az autósok felé, hogy valaki szeretné elkerülni a fárasztó gyaloglást. Az ötletgazda elismeri, hogy segítséget kérni nem egyszerű, de bízik abban, hogy sokan vannak, akik képesek felülemelkedni a bizalmatlanságon és élnek a lehetőséggel.

Az újítás sikerességét az is bizonyítja, hogy a helyiek aktívan használják a megállót, és Pilisborosjenő büszke lehet erre a kezdeményezésre. Tömöri Balázs polgármester a megálló működését is bemutatta egy videóban, amely tovább erősíti a közösség elkötelezettségét a helyi innováció iránt.