A pesti Csikágó újraéled

Budapest VIII. kerülete, a sokszínű kulturális életéről ismert, idén ismét megrendezi a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, ahol több mint 100 művészeti program várja az érdeklődőket.

A VIII. kerületben található Palotanegyed és a környék galériái adnak otthont a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál számos eseményének. A fesztivál során a látogatók bepillantást nyerhetnek a művészeti és kulturális sokszínűségbe, amely a kerületet jellemzi.

Az egyik kiemelt program a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül megrendezésre, ahol a résztvevők egy épülettörténeti sétán vehetnek részt, és megismerhetik az épület és a benne megfordult híres történelmi személyek történetét.

A művészeti séták során Simkó Beatrix Trisha koreográfus és kortárstáncművész vezetésével a regisztrált vendégek több helyszínen is részt vehetnek mini tárlatvezetéseken, amelyek a kortárs képzőművészeti alkotásokat mutatják be új szempontok alapján.

A Paulheim-Weninger villában a "Csikágó GangStars" című program keretében kortárs művészek műtárgyait tekinthetik meg az érdeklődők, ahol Szakál Éva, Mátyási Péter és Máriás István művei kerülnek bemutatásra.

A Bélyegmúzeumban a bélyegtervezés kihívásairól és a kicsinyítés buktatóiról szóló előadásokat hallgathatnak meg a látogatók, ahol a bélyegtervezés és előállítás folyamatába is betekintést nyerhetnek.

A Molnár Ani Galériában Dr. Mészáros Flóra kurátori tárlatvezetésén keresztül ismerhetik meg Imre Kocsis munkásságát, aki a fekete és fehér színekkel, valamint az alapformákkal játszva vált ismertté a konkrét és konstruktivista mozgalmakban.

A CSŐ! Budapest neon vezetésével egy városi sétán vehetnek részt a látogatók, ahol a kihalófélben lévő budapesti neonreklámok történetét és körülményeit ismerhetik meg.

Végül, de nem utolsósorban, Czigány Enikő műtermében egy pop-up kiállításon tekinthetik meg a művész legfrissebb alkotásait, és megismerhetik a monokróm művek mögötti gondolatokat.

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Budapest VIII., Budapest VII. - Rákóczi út az Astoria kereszteződés irányából nézve. Balra a Síp utca, jobbra a Puskin utca., 1959