Szlovákiai Simony városát villámárvíz sújtotta

Szombaton egy rövid, de heves felhőszakadás következtében több száz ház, pince, kert és vendéglátóhely került víz alá a szlovákiai Simonyban (Partizánske), különösen a Návojovce városrészben.

Az Új Szó beszámolója szerint a városban Jozef Božik polgármester harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A katasztrófa következményeinek felszámolásában a tűzoltók és a helyi lakosok együtt dolgoznak. A polgármester vasárnap bejelentette, hogy egy magáncéget is elöntött a víz, és a kerítésük egy része kidőlt. A városháza vezetője hozzátette, hogy a nap folyamán a város műszaki szolgálata megtisztítja a helyi utcákat és járdákat.

A Návojovci feletti földek még mindig vetés nélkül maradtak, így a szakadó esőt semmi sem állította meg. A sár nagy részét a száraz termő területre húzta és eltömítette, ami az árvíz beáramlását nem szabályozta megfelelően, és elöntötte Návojovce egy részét – magyarázta a helyzetet a polgármester.

A felhőszakadás Partizanske városi része felett szombat este történt. A polgármester nem tudta megbecsülni a kár mértékét, a városrészben válságstáb ülésezett. A tűzoltók és a lakosok segítettek a vihar következményeinek felszámolásában – írta a SME Domov.

Jelenleg még nem áll rendelkezésre részletes információ a felhőszakadás által okozott károk teljes mértékéről Simonyban.