Orosz katonai jelenlét erősödik Nigerben

Újabb orosz katonai kiképzők és hadi felszerelések érkeztek Niger fővárosába, Niameybe, miután az ország megszakította katonai együttműködését az Egyesült Államokkal.

Szombaton újabb orosz katonai kiképzők landoltak Niameyben, két teherszállító repülőgépen, kevesebb mint egy hónappal az első csoport érkezése után. A nigeri közszolgálati televízió, a Télé Sahel beszámolója szerint Oroszország három teherszállító repülőgépet bérelt ki az elmúlt hónapban, hogy különböző katonai felszereléseket és több kiképzőt szállítson a nigeri fővárosba.

Az első, mintegy százfős orosz kiképző csoport április 10-én érkezett Niameybe, légvédelmi felszerelésekkel együtt. Ezt a csoportot a Wagner afrikai félkatonai század utódjának tekintik, és megerősítették jelenlétüket az országban. A televíziós adásban említették, hogy a második járat érkezését "nemzetbiztonsági okokból" nem közvetítették. A harmadik járaton érkező katonai felszerelés és kiképzők mellett jelentős mennyiségű élelmiszer is Nigerbe szállításra került.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy orosz katonák állomásoznak egy olyan nigériai légierő bázison, amely közel van a niameyi repülőtérhez és korábban amerikai katonák is használták. A 2023. július 26-i államcsínyt követően hatalomra került nigeri katonai vezetés márciusban felbontotta az Egyesült Államokkal fennálló katonai együttműködési megállapodást. Washington beleegyezett, hogy több mint ezer katonáját kivonja az országból április közepén, és jelenleg is tárgyalások folynak a kivonás feltételeiről. Az Egyesült Államoknak egy jelentős drónbázisa van Agadez város közelében, amelynek kiépítése körülbelül 100 millió dollárba került.