Újabb letartóztatások az amerikai diáktüntetéseken

Az Egyesült Államokban folytatódó palesztinpárti diáktüntetések során az ország számos pontján került sor letartóztatásokra. Virginiában 25 embert vettek őrizetbe, míg Michiganben egy diplomaosztó ünnepséget zavartak meg a tüntetők. A letartóztatottak száma jelenleg 2400 körül van.

Virginiában a Virginiai Egyetemen a rendőrség összecsapott a palesztinbarát tüntetőkkel, akik nem voltak hajlandóak eltávolítani a sátraikat az egyetem területéről. A tüntetők kedden kezdték meg tiltakozásukat az iskola kápolnája előtti gyepen, és szombaton a rendőrök nehéz felszerelésben és pajzsokkal sorakoztak fel ellenük. A tüntetők „Szabad Palesztinát” skandálásával fejezték ki nemtetszésüket, míg az egyetemi rendőrség „törvénytelen gyülekezést” hirdetett meg a területen.

Laura Goldblatt, az egyetem adjunktusa, aki segítette a tüntető diákokat, a The Washington Postnak nyilatkozva elmondta, hogy a rendőrök erőszakosan léptek fel a diákokkal szemben, földre lökve, karjuknál fogva rángatva őket, és gázspray-vel fújva le őket.

Az egyetem vezetősége közleményben jelezte, hogy a tüntetőknek előzetesen felszólítást adtak ki a sátrak és előtetők eltávolítására, mivel azok az iskolai szabályzat szerint tilosak voltak. A virginiai állami rendőrséget kérték fel a végrehajtásban való segítségnyújtásra.

Az Associated Press jelentése szerint április 18. óta legalább 61 incidens során került sor letartóztatásokra, és 47 egyetemen több mint 2400 embert tartóztattak le. A tüntetők sátortáborai, amelyek az egyetemeket arra szólítják fel, hogy ne üzleteljenek Izraellel vagy a gázai háborút támogató vállalatokkal, országszerte elterjedtek.

Michigan sem békés többé

Michiganben a Michigan Stadionban tartott diplomaosztó ünnepség kezdetén mintegy 75 tüntető zavarta meg az eseményt. A tüntetők, sokan hagyományos arab kaffiyeh kendőt viselve, a főfolyosón vonultak fel az érettségi színpad felé, és azt skandálták, hogy a régensek finanszírozzák a népírtást, miközben táblákat tartottak a kezükben. A tüntetés nem zavarta meg komolyan a rendezvényt, és senkit sem tartóztattak le. Az egyetem szóvivője szerint a közbiztonsági személyzet a stadion hátsó részébe kísérte a tüntetőket, ahol az esemény végéig elkülönítve maradtak.

Egész Amerika forrong

Az Indiana Egyetemen a tüntetők arra buzdították a támogatóikat, hogy Pamela Whitten elnök szombat esti beszéde alatt viseljék a kaffiyeh kendőjüket és sétáljanak ki. Princetonban 18 diák éhségsztrájkba kezdett, hogy az egyetemet az Izraelhez kötődő vállalatoktól való függetlenedésre kényszerítse. A princetoni diákok tiltakozó tábort is állítottak fel, és ülősztrájkot tartottak, ami körülbelül 15 letartóztatáshoz vezetett.

A Tufts Egyetemen a diákok péntek este békésen felszámolták táborukat, az iskola illetékesei elégedettek voltak a fejleménnyel. A tüntetés szervezői azonban csalódottságukat fejezték ki, mivel az egyetemmel folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak.

: apnews.com