Bill Gates 600 millió euróért kínálja szuperjachtját

Bill Gates, aki jelenleg 128 milliárd dolláros vagyonával a Forbes listáján a kilencedik helyen áll, 600 millió euróért szeretne megválni még befejezetlen szuperjachtjától.

A Yahoo beszámolója szerint a még építés alatt álló, 390 láb (119 méter) hosszúságú luxushajó a Feadship vállalatnál kapta az 821-es jelzést, és az eredeti tervek szerint idén kerülne vízre. Ez a cég legdrágább projektje, amelynek részleteit eddig titokban tartották, de ismert, hogy a hajó hidrogénnel fog működni. A belső terek még az új tulajdonos igényei szerint alakíthatók. Gates nem csak ezt a jachtot, hanem a 2021-ben 25 millió dollárért megvásárolt, 69 méteres Wayfinder nevű jachtját is piacra dobta.

Az eladások mögötti okokat nem hozták nyilvánosságra, így különféle találgatások látnak napvilágot. Egyes vélemények szerint a luxushajók fenntartása és üzemeltetése rendkívül költséges, míg mások szerint Gates talán növelni kívánja elkötelezettségét a környezetvédelmi ügyek iránt. Korábbi nyilatkozatai alapján Gates tisztában van azzal, hogy magánrepülőgépe használata jelentős karbonlábnyomot eredményez, és úgy tűnik, most a luxus csökkentésével kívánja mérsékelni a környezeti hatásokat.