A Palóc Videótéka készítőivel koccintottunk

A balassagyarmati Palóc Videótéka alkotóival, Kovács Domonkossal és Cseh Lóránttal beszélgettünk munkásságukról, a humor határairól és arról, hogy miként keverik a társadalmi üzeneteket a videóikba.

A Palóc Videótéka több mint hét éve működő csapat, akik a műfaji határokat feszegetve készítenek videókat. A balassagyarmati duó, Domával és Lócival egy pokrócon sörözve meséltek arról, hogyan próbálják becsapni az embereket, meddig lehet elmenni a humorban, és mit gondolnak a „turbómagyarokról”.

Kovács Domonkos elárulta, hogy egy komoly, egészestés túszdrámával indultak a filmes világban, amely az 1973-as balassagyarmati túszdrámát dolgozta fel, de a forgatókönyv hibái miatt nem fejezték be. Cseh Lóránt hozzátette, hogy korábbi hosszú filmjeik tapasztalatnak jók voltak, de már akkor érezték, hogy rövidebb formátumokban kellene gondolkodniuk.

A Palóc Videótéka 2017-ben indult el, és azóta is a horror-vígjáték paródiák jelentik a repertoárjuk egy részét. Kovács Domonkos szerint a Náci zombik című film volt számukra nagy inspiráció, mivel annak ellenére, hogy vígjáték, nem egyértelmű, hogy komolyan van-e szánva vagy sem.

Cseh Lóránt elmondta, hogy nem céljuk becsapni a nézőket, inkább elgondolkodtatni őket, és hogy a Key and Peele videói is nagy hatással voltak rájuk. Kovács Domonkos hozzátette, hogy a humoruk nem könnyű, és nem mindig működik azonnal.

A YouTube-statisztikák szerint a nézőik 90 százaléka 18 és 40 év közötti, nagyvárosokban élő férfiakból áll. A tanártüntetések idején készített videójuk sikere megmutatta, hogy a humorukkal át lehet ütni a falat. Kovács Domonkos a feleségének, aki tanár, és saját családi tapasztalataiknak köszönhetően dolgozta fel a tanárok helyzetét.

A Palóc Videótéka neve konzervatívabb, nemzetibb csatornát sejtet, de Cseh Lóránt szerint nincs ebben semmi magyarkodás vagy fricska a másik oldalnak. Kovács Domonkos hozzátette, hogy tisztában vannak vele, hogy ma Magyarországon minden politikával átitatott, de céljuk, hogy minden irányba rúgjanak, mint a South Parkban.

A csapat törekszik arra, hogy minden videójukban érintsenek egy-egy társadalmi problémát, és ez a jövőben még hangsúlyosabb lesz. Cseh Lóránt szerint nem akarják, hogy mindenki értse és azonosuljon a humorukkal, de fontosnak tartják, hogy közhasznú üzeneteket is közvetítsenek.

Kovács Domonkos elmondta, hogy a videózással foglalkoznak a hétköznapokban is, és a saját filmes munkáikban használt eszközöket használják a Palóc Videótéka videóihoz. A termékmegjelenítések és a luxusautók kölcsönzése nem szponzoráció, hanem dramaturgiai szerepük van, vagy egyszerűen csak kölcsönadták nekik.

A Palóc Videótéka jelenleg még mindig költséges hobbi, de a YouTube-on kezdődő bevételük lehetővé teszi, hogy visszaforgassák a pénzt a videókba. A cél, hogy növekvő tendenciát mutassanak, és folyamatosan fejlődőképes legyen a csatorna.