A vak komondoros esete még mindig visszhangzik Fülöpházán

Fülöpháza lakói vegyes érzelmekkel tekintenek a volt fideszes országgyűlési képviselő, Balogh József visszatérésére a politikába, aki nyolc évvel ezelőtti bántalmazási ügye miatt vált ismertté. A településen járva a helyiek különböző véleményekkel szolgáltak arról, hogy mit gondolnak a volt polgármester újbóli indulásáról.

Fülöpháza, egy kis falu Bács-Kiskun megyében, ahol a közösségi élet szíve a bolt és a templom körül forog. A településen élők között van, aki szerint Balogh Józsefnek, aki 2013-ban részegen bántalmazta élettársát, szégyellnie kellene magát és inkább visszavonulnia a nyilvánosság elől. Mások szerint viszont a helyi nyugdíjasok körében még mindig népszerű lehet, és esélyes a júniusi önkormányzati választáson. Balogh a bántalmazási ügy után beismerte tettét, és 2016-ban jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, majd lemondott a polgármesterségről, amit azóta lánya, Nagyné Balogh Csilla tölt be.

A helyiek között vannak, akik úgy vélik, Balogh újra megnyerheti a választást, mivel a független jelöltként induló politikusnak még mindig megvannak a fideszes kapcsolatai. Egyesek szerint azonban a volt képviselő nem tett sokat a falu életéhez, és a helyi fiatalok között kevésbé népszerű.

A választáson Balogh mellett még két másik helyi jelölt is indul: Juhász István, a kecskeméti mezőgazdasági szakiskola igazgatója, valamint Kis-Rabatáné Tóth Andrea, aki a vak komondoros történet hatására döntött úgy, hogy ő is ringbe száll. Kis-Rabatáné korábban katona volt, jelenleg pedig százalékolva van, és bár nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz támogatná Baloghot, mégis úgy véli, hogy a jelöltek között egyharmad-egyharmad-egyharmad esély van.

A faluban járva a riporterek megpróbálták felkutatni Balogh Józsefet, de hiába keresték a tanyáján, nem találkoztak vele. A helyiek szerint Balogh gazdálkodással foglalkozik, dinnyét termeszt, és bár ritkán látni a faluban, a Facebookon időnként megosztja fogadóóráinak hirdetéseit.

A jelenlegi polgármester, Nagyné Balogh Csilla nem kívánta kommentálni édesapja újbóli indulását, és arra a kérdésre, hogy egy polgármesternek etikailag és morálisan is példát kellene mutatnia, kitérő választ adott. Szerinte azóta sok minden megváltozott, és nem érti, miért kell újra felhozni a múlt eseményeit.