Tíz kiló vörös nyakkendő és texasi kalap – Schmuck Andor belvárosi kampánya

A belvárosi polgármesteri székért indul Schmuck Andor, aki civil szervezetének jelöltjeként kampányol, és sajátos megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. A politikából kiábrándult, de az általa fontosnak tartott ügyeket szeretné érvényesíteni a városvezetésben.

Schmuck Andor, az idősek szószólójaként ismert politikus és celebritás, a Miénk a Belváros Egyesület jelöltjeként indul a Belváros-Lipótváros polgármesteri tisztségéért. A választási kampány során feltűnő megjelenésével, fehér texasi kalapjával és vörös nyakkendőjével kívánja felhívni magára a figyelmet.

A politikus a Tisztelet Társasága Sas utcai főhadiszállásán fogad minket, ahol a kedélyesen rendetlen közegben a már jól ismert fehér kalap is szemet szúr. Schmuck elárulta, hogy a kalapot egy barátja, Vodicskáné ajándékozta neki, és ígéretet tett arra, hogy hordani fogja. A kalap viselése egyben a tisztelet jele is lehet, amit Schmuck megemelésével fejez ki adott esetben.

Schmuck Andor már 2019-ben is indult a belvárosi polgármesterségért, de akkor nem nyert. A V. kerületi önkormányzat költségvetéséből jelentős részt képeznek a teraszengedélyekből, ingatlan hasznosításból és közterület-használati engedélyekből származó bevételek. Schmuck választási üzenetében azt ígéri, hogy a kereskedelmi tevékenységből származó bevételek felét visszaadná a társasházaknak.

A Miénk a Belváros Egyesület nyolc képviselőjelöltet és kompenzációs listát is állít a kerületben. Schmuck szerint fontos, hogy az önkormányzatban legyen képviseletük, mert csak így lehetnek befolyásosak a kerületet érintő kérdésekben.

A Fővárosi Önkormányzattól államosított, majd az V. kerületnek átadott közterületekkel kapcsolatban Schmuck úgy véli, hogy bár a konszenzusos megoldás is lehetséges lett volna, a kerület fenntartása alatt a helyek tisztábbak és rendezettebbek lettek. A politikus nem kívánt részletekbe bocsátkozni a kormányközeli nagyvállalkozó által kapott kedvezmények esetleges eltörléséről, mivel nem ismeri a szerződés részleteit.

Schmuck Andor az előválasztásokat kritizálja, mivel szerinte azok a pártlogók elhagyásával és a civilnek álcázott pártpolitikusok ernyőszervezeteinek létrehozásával a választók megtévesztését szolgálják. Ezzel szemben ő egy valódi civil szervezetet szeretne képviselni.

A politikus tapasztalatai között szerepel egy ciklusnyi képviselőség Újpesten, valamint a Magyarországi Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöki pozíciója. Schmuck szerint a politikában az ügyek képviselete a fontos, nem pedig a választási eredmények. A belvárosi lakosoknak szeretne valamit nyújtani a turizmusból és vendéglátásból fakadó zaj és környezeti terhelés cserébe.

Schmuck Andor a főpolgármester-jelölteknek is írásban tesz fel kérdéseket, és a válaszok alapján dönti el, hogy kire szavaz. A celebritás státuszát pedig azért tartja fontosnak, mert így könnyebben tud segíteni az időseknek.

A politikus ritkán találkozik a jelenlegi polgármesterrel, Szentgyörgyvölgyi Péterrel, de köszönőviszonyban vannak, és hálás a városvezetésnek, hogy a Tisztelet Társaságának irodát bérbe adnak. Schmuck Andor maga is bérel egy lakást a József Nádor téren, és bár már három éve elvált, optimista a jövőt illetően. A politikus a Tinder tündérek című könyvén dolgozott, amely az online társkeresés témáját dolgozza fel.

A vörös nyakkendő viselésének oka pedig egy kínai ismerős boltjának felszámolása, ahol Schmuck olcsón juthatott hozzá a nyakkendőkhöz. A politikus elismeri, hogy nem túl környezettudatos, de szerinte az egyszerű megoldások híve.

Schmuck Andor ambícióit összefoglalva elmondta, hogy bár a jelenlegi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter jó munkát végez, ő még jobban tudná csinálni. A beszélgetés végén hangsúlyozta, hogy a Helyi Választási Iroda hitelesítette az általa összegyűjtött 309 ajánlást.