Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke, Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját a műtárgy.com kérdezte nagyapjáról, családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről és a jövőbeli terveiről.

Pierre Vasarely számos boldog pillanatot élt át nagyapjával, akit gyermekként "kis Pierre"-nek hívtak, és aki gondtalan játszótárs és partner volt a nagyapjának a pétanque-ban, biliárdban, sakkban és pókerben. Annet-sur-Marne-ban és Gordes-ban töltötte a nyaralásokat, ahol nagyapja 1970-ben medencét építtetett neki.

Victor Vasarely személyiségét Pierre Vasarely a "hivatalos" Vasarelyként megközelíthetetlennek és megfoghatatlannak írja le, egy univerzális értelmiséginek, aki bármit képes megváltoztatni. Emlékei szerint nagyapja szenvedélyes egyéniség volt, aki kompromisszumot nem ismerve vetette bele magát a munkájába.

A magyar hatások közül kiemelkedik Bortnyik Sándor és a Bauhaus szemléletű kurzusai, amelyek nagy hatást gyakoroltak Vasarely alkotói tevékenységére. A színes magyar folklór és felesége, Spinner Klára művei is meghatározóak voltak számára.

Pierre Vasarely szerint nagyapja élete milliméterre pontosan kiszámított volt, reggeltől estig a munka járt a fejében. A napjai rendkívül szervezettek és tagoltak voltak, a műtermében töltött időtől kezdve az újságolvasáson és a tévénézésen át a magyaros ételekből álló vacsorákig.

Pierre Vasarely gyakran látogat Magyarországra, és számos kapcsolatot épített ki pécsi egyetemekkel, egyesületekkel és gimnáziumokkal. Aix-en-Provence és Pécs 2011-ben testvérvárosok lettek, és 2013-ban a Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli professzorává választották.

A konzuli szerepkörben Pierre Vasarely szorosan együttműködik a párizsi Magyar Nagykövetséggel és a lyoni Főkonzulátussal, valamint a Liszt Intézettel a különböző kulturális események szervezésében.

Pierre Vasarely elmondása szerint nem érzett nyomást, hogy képzőművészeti pályára lépjen, és bár egyszer próbálkozott festménnyel, apja szerint az "teljes rendetlenség" volt.

Philippe Dana újságíró segítségével írták meg a "Vasarely regényes évszázada" című könyvet, amely a nagyszüleik életét mutatja be az Osztrák-Magyar Monarchiától a '90-es évekig.

A Fondation Vasarely ügyeinek vezetésében Pierre Vasarely 1990 óta vesz részt, és számos nehézséggel kellett megküzdenie, többek között az alapítvány műveinek megtartásáért folytatott jogi harcokkal.

Az FBI 2023. április 11-én több mint 112 művet foglalt le a Puerto Rico-i Michèle Vasarely Alapítványtól, amelyek jogtalanul kerültek ki Franciaországból.

A Fondation Vasarely céljai között szerepel Victor Vasarely munkásságának reprezentálása és népszerűsítése, valamint a képzőművészet és technológia területein végzett kutatások előmozdítása.

Pierre Vasarely szerint a Vasarely Alapítvány jövőjét felesége, Caroline, a két fia és az Alapítvány igazgatótanácsa fogja továbbvinni.

A Vasarely életmű bemutatására törekvések vannak, például a Centre Pompidou-val való együttműködés, és tervek vannak Annet-sur-Marne és a gordes-i műterem művészrezidenciává alakítására.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Pierre Vasarely

Címlapkép: Pierre Vasarely az V. Műtárgybefektetési Konferencián, 2023.11.07.