A kínai holdbázis látványtervei és a NASA űrsikló rejtélye

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) közzétette a tervezett holdbázisának animált látványterveit, melyeken meglepő módon a NASA űrsiklója is felbukkan.

A Space.com beszámolója szerint a CNSA ambiciózus terveket szövöget a Holdra vonatkozóan, melyek között szerepel egy nemzetközi holdbázis, azaz a Nemzetközi Holdi Kutatóközpont (ILRS) megvalósítása is, Oroszország és több más nemzet bevonásával. A cél, hogy 2030-ig embereket juttassanak a Hold felszínére, és hosszú távon egy stabil bázist hozzanak létre.

Az animációban a holdbázis mellett egy holdjáró, több műhold, és váratlanul a NASA Space Shuttle űrrepülőgépe is megjelenik, amely 2011-ben vonult vissza. Ez a részlet felveti a kérdést, hogy vajon miért került bele a látványtervbe, tekintettel arra, hogy a CNSA és a NASA nem működik együtt a holdbázis projektben, és a NASA számára tilos a kínai szervezetekkel való együttműködés.

A tervek szerint a holdbázist a Hold déli sarkjánál építik fel két szakaszban. Az első szakasz 2035-re, a második pedig 2045-re valósulhat meg, ekkorra már egy jól felszerelt, stabil létesítmény állhat a résztvevő országok rendelkezésére. A bázis elsősorban tudományos kutatások célját szolgálja majd, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben a Marsra és más távoli célpontokra is indíthassanak küldetéseket.