Kegyelmi döntések hiányában

Március végéig nem született kegyelmi döntés Novák Katalin és Sulyok Tamás államfők idején, ami a rendszerváltás óta példátlan.

A hvg.hu információi szerint a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy egy teljes negyedév során ne hozzanak kegyelmi döntést. Novák Katalin és Sulyok Tamás államfők egyetlen kegyelmi kérvényt sem utasítottak el, de egyet sem fogadtak el március végéig.

A kegyelmi kérelmek elbírálásában Novák Katalin az eddigi köztársasági elnökök közül csak Göncz Árpádhoz hasonlítható, aki arányaiban több kérvényt hagyott jóvá. A hvg.hu közérdekű adatigényléssel fordult a Sándor-palotához és az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy megtudja, hány esetben adott kegyelmet az államfő az igazságügyi miniszter javaslata ellenére, de választ nem kaptak.

A kegyelmi ügyeket érintő változások között szerepel, hogy a jövőben nem kaphat kegyelmet az, aki kiskorú sérelmére követett el vagy közreműködött szexuális bűncselekményben, valamint megszűnik az elnöki kegyelem miniszteri ellenjegyzésének követelménye.