II. kerületi éttermet függesztettek fel higiéniai problémák miatt

A II. kerületben található Silver Fox éttermet azonnali hatállyal bezáratta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a helyszínen talált súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt.

A Nébih szakemberei a Hidegkúti út 169. alatt működő étterem ellenőrzése során megdöbbentő higiéniai hiányosságokat tártak fel. A konyha általánosan takarítatlan volt, a padlón vastagon lerakódott a szennyeződés, a sütőolajat kartonpapírral itatták fel, a mennyezet és az oldalfalak porosak, elszíneződöttek és helyenként repedezettek, pókhálósak voltak. A padlóösszefolyó fedele hiányzott, és a szennyezett konyhai ablakot – rovarháló hiányában – nyitva tartották.

Az egységben több helyen a világítótestek törés elleni védelmét sem biztosították, ami további biztonsági kockázatot jelentett.

A zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségben is komoly problémák voltak: nem volt megfelelő munkaasztal, a mosogató nem rendelkezett hideg-meleg folyóvízzel és nem volt rákötve a szennyvízhálózatra. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, borsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. A zöldség és gyümölcs tisztítása a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt.

A hatóság súlyos dokumentációs hiányosságot is felfedezett, mivel a vállalkozás nem rendelkezett a kötelező HACCP dokumentációval.

Az élelmiszerbiztonsági kockázatok miatt a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az étterem tevékenységét, és további intézkedésként 7 tétel, mintegy 50 kg nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból. Ezek között egy hónapja lejárt “friss” tojás és tavaly novemberi szavatosságú szegfűszeg is volt.

Az étterem csak az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása, valamint a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatja tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása jelenleg is folyamatban van. Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatók a Nébih honlapján a jogsértések listáján.