A Thália Színház múltjának árnyai: Benkő Péter visszaemlékezései

A Thália Színház 1993-as vezetőváltása nemcsak a társulatot, hanem a magyar színházi életet is megrázta. Benkő Péter színész, aki maga is az utcára került, most a Borsnak mesélt az akkori eseményekről és a kapitalizmus kezdeti nehézségeiről.

Zsurzs Kati színésznő után Benkő Péter is nyilatkozott a Thália Színház 1993-as, új vezetésével kapcsolatos eseményekről. A Jászai Mari-díjas művész, aki 1992 őszéig volt a társulat tagja, a Borsnak adott interjúban felelevenítette a múltat. Elmondása szerint a Schwajda György nevével fémjelzett csapat első lépésben Kazimir Károly Kossuth-díjas rendezőt és színigazgatót küldte nyugdíjba, és a társulat Mikó Istvánt választotta meg igazgatónak, hogy folytassák Kazimir munkáját.

Benkő Péter szerint nemcsak a színészek voltak az események áldozatai, és Törőcsik Mari is valószínűleg csak egy áldozat volt ebben a helyzetben. Schwajda György egy művészszínházat akart létrehozni, és ehhez a Pesti Broadwayn találtak megfelelő helyszínt. Az ötletet valószínűleg Törőcsik Marit maguk előtt tolva tudták elfogadtatni.

A színész azt is elmesélte, hogy az új vezetés miatt a színészek szinte egyik napról a másikra munka nélkül maradtak, és csak néhányan, mint Bitskey Tibor, Kautzky József és Szabó Gyula maradhattak, akik akkor nyugdíj előtt álltak. Benkő Péter így emlékezett vissza: "Péntekről hétfőre szinte valamennyiünket kirúgtak, ott álltunk megfürödve. Én pedig azt gondoltam: 'Te, jó Isten, ez a kapitalizmus, amire annyira vágytunk?' Ezzel kezdődött el egy új fejezet az életemben, anélkül hogy akartam volna, vagy bármilyen beleszólásom lett volna. A legendás társulat szétszéledt, és az volt a legszörnyűbb az egészben, hogy az új színház, amit összehoztak, egy év múlva bezárt. Magyarul, semmi értelme nem volt az egésznek. Ez egy mélységesen szomorú, kegyetlen történet".

Benkő Péter azt is elárulta, hogy Törőcsik Mari mindenkit egyenként behívatott magához, még őt is, de ő nem ment el, így a színházat úgy hagyta ott, hogy nem is beszéltek, és soha többet nem is találkoztak.