A világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója kezdte meg működését

Megkezdte működését a világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója, a Tokiói Egyetem Atacama Obszervatóriuma (TAO), amely a Chile északi részén található Chajnantor-fennsíkon helyezkedik el.

A TAO létesítményt 26 éven át tervezték és építették, és mostantól egy 6,5 méteres átmérőjű, infravörös hullámhosszra optimalizált teleszkóppal felszerelve várja a tudományos kutatásokat. A csillagvizsgálóval az univerzum természetét és az élet eredetét szeretnék megérteni, és a kutatók reményei szerint választ találhatnak olyan kérdésekre, mint a galaxisok keletkezése és jelenlegi szerkezetük kialakulása.

Az Atacama-sivatagban található csillagvizsgáló helyszíne különösen előnyös a csillagászati megfigyelések szempontjából. A Humboldt-áramlatnak köszönhetően a térségben szinte állandóan felhőtlen az ég, ami lehetővé teszi, hogy az éjszakák 90 százalékában tiszta égbolt alatt végezhessék a megfigyeléseket. A sivatagi légkör tisztasága és szárazsága kiemelkedően hatékonyá teszi az infravörös teleszkóp működését.

A japán tudósok számára kiemelten fontos, hogy a TAO a déli féltekén helyezkedik el, így lehetőségük nyílik olyan csillagászati jelenségek megfigyelésére is, amelyek az északi féltekéről nem észlelhetők.