A munkáséletek nem számítanak

Magyarországon a "szabadságharcos" kormány 2023 őszén két lépésben adott fel minden pozíciót a bérharcban, és kapitulált a globális nagytőke előtt, miközben a munkavédelmi előírásokat is jelentősen gyengítették.

Az első lépésben a 2023. évi LXX. törvény keretében gyakorlatilag megszüntették a munkavédelmi oktatást, a második lépésben pedig a kötelező üzemorvosi vizsgálatot törölték el. A szakszervezetek tiltakozása ellenére a kormányzati kommunikáció csak ígéreteket tett arra vonatkozóan, hogy miniszteri rendeletek szabályozzák majd a különösen kockázatos iparágakban a munkavédelmi oktatást és a munkaalkalmassági vizsgálatokat.

A munkavédelmi oktatást érintő rendelkezések február 1-jén léptek életbe, de azóta csak egy rövid NGM rendelet jelent meg, amely kizárólag a számítógéppel végzett irodai munkára és home office tevékenységre vonatkozik. Az akkumulátorgyárak, autógyárak, építőipar és a fuvarozók helyzetéről nem érkezett információ.

A foglalkozás-egészségügyi rendelkezések január 1-jén léptek hatályba, de négy hónap elteltével még mindig nem jelent meg egyetlen releváns rendelet sem. A dolgozók élete és a munkáltatók extraprofitja forog kockán, miközben az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói elektrolit szagot érezve lettek rosszul, és a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működését felfüggesztették, de hamarosan újraindul.

A szakszervezetek munkavédelmi jogosítványainak csorbítása mellett a Mátrai Erőműben történt tragédia is rávilágít a megfelelő foglalkozás-egészségügyi hálózat fontosságára, amely kiszűrheti a szív- és érrendszeri kockázatokat és a daganatos megbetegedéseket.

A kormányzat jogalkotási mulasztása egyértelmű üzenetet küld a befektetőknek: Magyarországon a kelet-ázsiai munkaerő mellett a kelet-ázsiai munkakörülmények is megtalálhatók, és a profitrátát nem veszélyeztetik a munkavédelmi előírások.

Szerző: Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő