A Balaton felkerült Európa kulturális térképére

A Balaton Konferencia 2024 keretében Isola Anna és Markovits Alíz előadásában bemutatták, hogyan erősítette meg a Veszprém és a Balaton régió kulturális pozícióit az Európa Kulturális Fővárosa program, és hogyan juthatnak hozzá a hazai szereplők az uniós forrásokhoz.

Az MFOI veszprémi képviselet-vezetője, Isola Anna elmondta, hogy a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI) célja a közvetlen uniós források hatékonyabb lehívása, de ezek a lehetőségek még kevéssé ismertek a hazai cégek, egyetemek és önkormányzatok körében. Az EU költségvetésében a közvetlen támogatások aránya nő, Magyarország azonban kevesebb forrást nyer, mint néhány hasonló méretű ország.

Két kiemelkedő EU-s alap a Veszprém és a régió számára a Kreatív Európa Program és a Life program, amelyekhez nagyvállalatok, startupok, önkormányzatok, kis- és középvállalatok is csatlakozhatnak. Az Európai együttműködési projektek kiírása őszre várható, prioritásuk a közönségfejlesztés, a társadalmi befogadás és a fenntarthatóság.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program keretében Veszprémben és a környező régióban több mint 3500 eseményt tartottak, amelyeknek csaknem fele a bakonyi régiótól Zaláig terjedt. A rendezvények 45%-a zenei program volt, és az események 80%-a ingyenesen látogatható volt.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a programnak köszönhetően nőtt a látogatók és a szállóvendégek száma, és a kulturális-kreatív ipari régió megalapozása mellett a helyi közösségek megerősítésére is sor került.

A kultúra üzleti megtérülésének lehetőségeiről szóló panelbeszélgetésen Gauder Péter, építész, az ENSZ Emberi Települések Bizottságának városmenedzsment tanácsadója és több szakértő is részt vett. A beszélgetés során kiemelték a kulturális kezdeményezések fontosságát a régió élhetősége és turisztikai vonzereje szempontjából.

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója szerint a balatoni régióban hatalmas a kulturális potenciál, és a kulturális kezdeményezések hozzájárulnak a város és a régió élhetőségéhez, még ha állami finanszírozás nélkül nem is biztos, hogy megélnének.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója és Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke is megerősítették, hogy a kulturális kezdeményezések fontosak a régió számára, és a kooperatív stratégiakészítés hiányát emelték ki.