A fekete fokhagyma előnyei

A Queenslandi Egyetem közleménye szerint a fekete fokhagyma nemcsak egészséges, hanem a környezetvédelem szempontjából is előnyös lehet. A fekete fokhagymát a hagyományos fokhagymából fermentálással állítják elő, amely folyamat során a zöldséget hetekig kontrollált páratartalom alatt tartják.

A fokhagyma jótékony hatásai közismertek, de sokan kerülik a nyers fogyasztását az erős íze és szaga miatt. A fekete fokhagyma azonban megőrzi a hagyományos fokhagyma előnyeit, miközben édeskés ízű és nem büdös.

Ez az Ázsiából származó étel antioxidánsokban gazdag, és pozitív hatással van többek között a bélflórára, az immunrendszerre, a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az érrendszer egészségére is. A szakértők szerint a fekete fokhagyma édes íze és puha állaga miatt kiválóan alkalmas nassolásra, és egészséges alternatívát jelenthet.

A fekete fokhagyma elterjedése a környezetvédelem szempontjából is jelentős lehet, mivel csökkentheti az élelmiszer-pazarlást. Évente több tonna fokhagymát dobnak ki, mert nem felelnek meg a szupermarketek szigorú követelményeinek, pedig ezekből kiváló minőségű fekete fokhagyma készíthető, amely így bekerülhetne a kínálatba.