A VPN előnyei: Több mint anonimitás

Kevesen gondolnak arra, hogy mennyi lehetséges bajt kerülhetnek el azzal, hogy teljesen névtelenül használják az internetet, holott ehhez csupán egy megbízható virtuális magánhálózatra, azaz VPN-re van szükség.

A VPN bekapcsoláskor elrejti a felhasználó IP-címét, ezzel távol tartva a hackereket, nyomkövetőket, adathalászokat, de még magát az internetszolgáltatót is. Van azonban egy izgalmasabb előnye is: használatával az internet minden szolgáltatásához hozzá lehet férni. Itt nem kell egyből a deep webre gondolni, ugyanis számos tartalmat régió alapján korlátoz az internet: főként a streamingszolgáltatóknál fordul elő, de több más webhely is csupán bizonyos területekről származó IP-című felhasználók számára elérhető. Ehhez biztosít hozzáférést a VPN.

Rengeteg VPN-szolgáltatás létezik, így mindenki megtalálja azt, ami az ő igényeinek a leginkább megfelel. De miért is érdemes használni?

Védelem és biztonság

Mivel a VPN titkosítja az internetes forgalmat, amikor a felhasználó egy távoli szerverhez csatlakozik, a böngészési tevékenység rejtve marad a kíváncsi szemek elől. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy az internetszolgáltatók, harmadik féltől származó hirdetők, kormányzati szervek és fenyegető szereplők hozzáférhessenek az adatokhoz. A VPN-szolgáltatások a szinte áthatolhatatlan AES-256 titkosítást használják, melynek használatával az internetező bátran böngészheti a világhálót anélkül, hogy félne, hogy az adatait eladják vagy ellopják.

Korlátozások megkerülése

A leggyakoribb ok, amiért az internetezők VPN-t használnak, az a korlátozások alá eső webhelyek és tartalmak elérése. A korlátozások lehetnek országspecifikusak, de olyan is előfordul, hogy az internetszolgáltató szól bele abba, hogy milyen webhelyeket tud elérni a felhasználó. A tartózkodási helyet az IP-címből láthatják a weboldalak, VPN segítségével azonban a valódi IP-cím elrejthetővé válik, és egy olyan IP-címet kap a felhasználó, ahol nincs ilyen korlátozás. Közösségi platformok, tiltott tartalmak és webhelyek, de akár X-kategóriás oldalak is elérhetők lesznek.

Sebességoptimalizálás

Habár egyes internetszolgáltatók villámgyors netet ígérnek, előfordulhat, hogy korlátozzák a sávszélességet. Ezt legtöbbször a megnövekedett hálózati forgalom miatt teszik. Ilyenkor is segíthet a VPN, amely egy mozdulattal elrejti az internetszolgáltató elől az IP-címet, így a sebességet sem korlátozza.

Kedvezőbb árak

Egyes termékek esetében óriási különbséget lehet felfedezni attól függően, hogy melyik régióból vásárlunk. Legyen szó egy egyszerű ruháról vagy akár egy iPhone-ról, lehetséges, hogy a szállítási költségeket beleszámítva is sokkal kedvezőbb ajánlathoz jutunk.