Választási plakátok rongálása és aktivisták elleni támadások

Több fővárosi kerületben megrongálták a választási plakátokat, és aláírásgyűjtő aktivisták is támadások célpontjai lettek az elmúlt napokban. Az ellenzéki politikusok szerint ezek az események összehangolt akciók részei lehetnek. Szegeden a Fidesz iroda ablakát is betörték, és az elkövetők komoly büntetésekkel számolhatnak.

Budapest belvárosában, az V. kerületben egy 29 éves férfi szidalmazott és megrángatott két politikai aktivistát, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyenruhásai fogtak el. Az illető alkoholos befolyásoltság alatt állt, ezért csak órákkal később tudták kihallgatni. A BRFK egy sajtótájékoztató keretében cáfolta az összehangolt támadásokat, mondván, hogy a két legutóbbi eset között nincs összefüggés.

A Deák Ferenc téren történt incidens során a támadó nem okozott személyi sérülést, de a BRFK szóvivője szerint garázdaság vétsége miatt előállították, és elmeorvosi vizsgálatot is javasoltak.

Futó Barnabás ügyvéd a garázdaság büntetőjogi vonatkozásait emelte ki, jelezve, hogy ha valaki erőszakos magatartást tanúsít, ami másokban megbotránkozást vagy riadalmat kelt, akkor két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Súlyosabb bűncselekmény hiányában könnyű testi sértés esetén eljárás indulhat, és ha a sérülés nyolc napon túl gyógyul, akkor súlyos testi sértés miatt három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Dobrev Klára közösségi oldalán számolt be egy újabb támadásról, amely Jászapátiban történt, ahol az ellenzék jelöltjét bántalmazták. Szerinte ezek a támadások nem csak az aktivisták, hanem a magyar demokrácia ellen is irányulnak. Gyurcsány Ferenc felesége szerint minden erőszakos cselekmény csak megerősíti őket abban, hogy az Orbán rendszernek buknia kell.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik kecskeméti aláírásgyűjtője is agresszív támadás áldozata lett, amikor egy idős férfi fenyegetőzött vele.

Márki-Zay Péter a közösségi oldalán arról számolt be, hogy Hódmezővásárhelyen átragasztották a Fidesz-propaganda óriásplakátjait, és kritizálta Orbán Viktort a Sorostól kapott milliók és a szabadon bocsátott bűnözők ügyében.

A választási plakátok rongálása nem csak a fővárosban, hanem vidéken is előfordul. A Kálvária téren egy férfi több plakátnak esett neki, a rendőrség nyomozást indított. Futó Barnabás ügyvéd szerint a szabad véleménynyilvánítás nem terjed ki a plakátok megrongálására.

A rongálás büntetőjogi következményei között szerepel az egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a kár nem haladja meg az 500.000 forintot. Nagyobb kár esetén akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, és ha az elkövető elteszi vagy eltulajdonítja a plakátot, az lopásnak minősül.

Szegeden a Fidesz egyik irodájának ablaküvegét ismeretlen tettesek törték be, és ez nem az első eset volt. Korábban egy férfi Molotov-koktélt dobott az irodába, amit a kiérkező rendőrök oltottak el.

A közelgő önkormányzati és európai parlamenti választások miatt a rendőrség fokozott ellenőrzést tart a szabálytalanságok és támadások megakadályozása érdekében.