Navracsics: Az EU-tagság 20 éve alatt nem csökkentek a területi egyenlőtlenségek

A magyar kormány ügyesen védi a nemzeti szuverenitást, és tudatos, jó Európa-politikát folytat, miközben a területi egyenlőtlenségek nem csökkentek az EU-tagság 20 éve alatt – mondta Navracsics Tibor, a magyar kormány területfejlesztési minisztere.

Navracsics Tibor szerint a Fideszben zajló élénk viták ellenére Orbán Viktor miniszterelnök dönt, és a kormány végrehajtja ezeket a döntéseket. A tárcavezető Szentkirályi Alexandrát jó jelöltnek tartja a főpolgármester-választáson, és bízik abban, hogy a 2021-2027-es ciklus EU-s forrásait teljes egészében le tudják hívni.

A miniszter úgy véli, hogy a 2021–2027-es időszakban is hasonlóan eredményesek lesznek az EU-s források felhasználásában, mint az előző hétéves ciklusban, de jelenleg a fő cél az országnak járó keret egészének lehívása, amely több mint 30 milliárd euró, ebből egyelőre csak 12,2 milliárd euró szabadult fel. A következő lépés az elérhető források hatékonyság növelésére és a versenyképesség javítására való fordítása lesz.

Navracsics elmondása szerint az Európai Bizottság soha nem kérte a kormánytól, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez, és az uniós szervezet vezetője is elismerte, hogy a magyar ügyészségi szervekkel hatékonyabb az együttműködés, mint több más tagállammal, amelyek részei ennek a luxemburgi székhelyű hatóságnak.

A területfejlesztési miniszter szerint a területi egyenlőtlenségek az EU-tagság 20 éve alatt nem csökkentek, hanem nőttek, és a Budapesten kívüli régiókat fel kell zárkóztatni a fővároshoz és környezetéhez, ami fontos szempont az új területfejlesztési koncepcióban.

Navracsics Tibor hozzátette, hogy a magyar ügyekkel kapcsolatos uniós egyeztetések jelenleg csak technikai szinten folynak, de reméli, hogy a politikai felelősök minél hamarabb visszatérnek a tárgyalóterembe, különösen június 9-e után.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány prioritásként kezeli az európai védelmi politikát, a demográfiai kihívásokat, valamint a kohéziós politika jövőjét is, és céljuk, hogy ezeken a területeken áttörést érjenek el.

A kultúra területén is fontos fejlemények történtek, hiszen a Szépművészeti Múzeum főigazgatói pozíciójára kiírt pályázatra csak a jelenlegi vezető, Baán László Ferenc adott be érvényes pályázatot. Baán László, aki korábban a Fidesz által alapított kulturális minisztérium helyettes államtitkára és közigazgatási államtitkára volt, a kultúra területén is a Fidesz kiemelt kezelését emeli ki, és álláspontja szerint a kormányzati politika ezen a területen is sikeres. A Szépművészeti Múzeum főigazgatói pályázatának elbírálási határideje 2024. június 28-ig van meghatározva.