Az első magyar mesterséges intelligencián alapuló éttermi asszisztens

Egy baráti társaság által inspirált közösségi ötletből fejlődött ki az első magyar mesterséges intelligencián alapuló éttermi asszisztens, amely mára már több mint 20 étteremben segíti a vendégek kiszolgálását.

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az ötletet egy kis baráti társaságnak, hogy létrehozzanak egy olyan applikációt, amely megkönnyíti az információszerzést és a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is enyhíti. Az eredeti alkalmazás népszerűsége ellenére nem hozta meg a várt áttörést, ezért a csapat egy inkubációs program segítségével fejlesztette tovább a rendszert a jelenlegi formájára.

Melegh Csongor, a NeerY alapítója elmondta: - Szerettünk volna egy olyan hasznos és dinamikus eszközt létrehozni, ami a legjobb személyes élményt nyújtja, ahol a felhasználók beszélgetni tudnak, gyorsan megtalálják az összes őket érdeklő információt, és akár még kedvezményekben is részesülhetnek. Az elnevezés az angol „near” szóból ered, amellyel a közelben elérhető helyekre szerettek volna utalni egy kis szójátékkal.

Az asszisztens a nap 24 órájában a vendégek rendelkezésére áll, komplex kérdésekre is válaszol, például arra, hogy rendelhető-e vegán menü. A vendégek összehasonlíthatják a kiszállítási és helyben fogyasztási árakat, böngészhetnek a vendégértékelések között, és azonnal foglalhatnak is. A NeerY segítségével a vendéglátóhelyek könnyebben tudnak online értékesíteni, a vendégek pedig naprakész információhoz jutnak. A rendszer azt is megmutatja az éttermeknek, hogy honnan érkeznek a vendégek, hányszor jártak már ott, és milyen költséggel sikerült őket bevonzani. Az ezen keresztül érkező látogatások közül minden ötödik foglalással végződik.

A NeerY rövid idő alatt népszerű lett a vendéglátósok körében, és már 20 étterem csatlakozott a rendszerhez. A fejlesztésre a "Cápák között" című műsorban is lecsaptak a befektetők, két Cápa is fantáziát látott a projektben és ajánlatot tett. Balogh Petyával már meg is kezdődtek az egyeztetések a közös munkáról.