Az EU-ban is betilthatják a TikTokot

Az Európai Unióban is felmerült a TikTok kínai közösségi platform betiltásának lehetősége, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vetett fel a 2024-es uniós választások vezető jelöltjeinek maastrichti vitáján.

Az Egyesült Államokban a múlt héten betiltották a TikTokot, mivel a kínai tulajdonos ByteDance nem hajlandó eladni a platformot. Ezt követően az Európai Bizottság csúcsjelöltjeinek vitáján Ursula von der Leyen kifejtette, hogy az EU is kész lehet hasonló lépéseket megtenni. Von der Leyen emlékeztetett arra, hogy a Bizottság már korábban is lépett a TikTok ellen, betiltva annak használatát a saját dolgozói számára. "Pontosan tudjuk, hogy a TikTok milyen veszélyt jelent," mondta az elnök.

Európában a TikTok nehéz időszakon megy keresztül, miután a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján folytatott vizsgálat eredményeként felfüggesztettek egy olyan funkciót, amely a TikTok Lite alkalmazással való interakcióért jutalmazta a felhasználókat. Emellett a platform ellen vizsgálat is zajlik a kiskorúak védelmének elmulasztása miatt. A DSA értelmében a Bizottság jogosult arra, hogy szükség esetén ideiglenesen felfüggessze egy szolgáltatást.

A maastrichti vitán részt vevő többi jelölt óvatosabban nyilatkozott a TikTok ügyében. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a liberális ALDE vezető jelöltje szerint alaposabban meg kell vizsgálniuk a helyzetet, és megnézniük, „mi történik a TikToknál”.