Négyszáz éves sapkák, amelyek megdöbbentően hasonlítanak a maiakhoz

Van, ami nem változik, és ez különösen igaz lehet a téli sapkákra, amelyek formájukban és mintázatukban is szinte azonosak lehetnek a négyszáz évvel ezelőtti darabokkal.

Az Egyesült Államokban élő történész, Tom Askjem egy friss Facebook-posztban mutatta be, hogy a ma sokak által hordott téli sapkák nem csak alakjukban, de akár mintázatukban is megegyeznek az akár négyszáz évvel ezelőtti társaikkal. Askjem négy egyszerű képpel bizonyította állítását, amelyek gyapjúból kötött darabokat ábrázolnak. Ezek a sapkák az 1619-től negyven éven át, a bálnavadászat hanyatlásáig létező egykori holland település, Smeerenburg feltárt temetőjéből származnak.

Smeerenburg a Jeges-tengeren, Norvégia és az Északi-sarkpont között fekvő Spitzbergák (Svalbard) északnyugati részén helyezkedett el. A településre ma már csak a bálnazsír olvasztásához használt kemencék maradványai utalnak, mivel az üresen maradt faházakat az elemek teljes egészében elpusztították, a raktárépületeket pedig még a XVII. század derekán lebontották.

A sapkák jelenleg az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményében találhatók, ahol számos más, Smeerenburgból származó tárggyal együtt őrzik őket. Aki nagyobb felbontásban szeretné megtekinteni ezeket a történelmi darabokat, az a múzeum gyűjteményében teheti meg. Az amszterdami székhelyű intézmény, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét is betölti, nemrégiben került a figyelem középpontjába, amikor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ismétlő oltások beadását javasolta a 2019-ben megjelent, új típusú koronavírus egy újabb, JN.1 jelű vírusváltozata elleni hatékonyabb védekezés érdekében. Az EMA arra szólította fel a koronavírus elleni oltóanyagok gyártóit, hogy egyeztessék vakcináik forgalomba hozatali engedélyének frissítését a vonatkozó ajánlásoknak megfelelően, és az EU-tagországok nemzeti hatóságai döntenek a 2024-es és 2025-ös koronavírus elleni oltási kampányokról, figyelembe véve országuk fertőzöttségi helyzetét.