Tornádók pusztítása az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok középső részét súlyos tornádók érték, amelyek során többen megsérültek és számos lakóépület megsemmisült. Pénteken közel 60 forgószél alakult ki, a legnagyobb károkat Nebraska államban és Iowa állam Minden városában okozva. Az amerikai meteorológiai szolgálat mintegy 100 tornádóriasztást adott ki, ami 2023-ban a legviharosabb napnak számít.

Omaha közelében egy tornádó egy üzemépületet részben összedöntött, ahol 70 dolgozó rekedt, de a mentőegységek mindenkit kimentettek. A térségben összesen mintegy 12 ember szenvedett sérüléseket a viharok miatt, akiket kórházban kellett ellátni. Nebraska állam kormányzója a katasztrófa sújtotta területekre látogatott szombaton.

Iowa államban, a Minden nevű kisvárosban 30-40 lakóház pusztult el teljesen. A kormányzó katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a megyét, ami lehetővé teszi a károk felszámolásához és az újjáépítéshez szükséges források elérését.

A viharok miatt az Egyesült Államok középső sávjában élő, mintegy 55 millió ember számára adtak ki figyelmeztetést, Texas államtól a Nagy-Tavak vidékéig terjedően. A legnagyobb esély az újabb tornádók kialakulására Texas és Oklahoma államokban van.

: (MTI)