Oroszország saját magát bombázza – állítja a brit hírszerzés

A brit hírszerzés napi jelentése szerint az orosz légierő rendszeresen bombákat dob orosz településekre, és ez már a 20. alkalom volt az elmúlt két hónapban.

A brit hírszerzés szombati jelentése arra kereste a választ, hogy miért támadja az orosz légierő folyamatosan a saját területét. A jelentés szerint a Belgorod elleni májusi bombázás csak az egyik azon esetek közül, amikor az orosz légierő tévedésből saját településeket bombázott meg.

Május 4-én egy orosz vadászbombázó véletlenül egy FAB-500-as légibombát dobott le Belgorodra, ami során 30 ház megsérült, és öt személyt kórházba kellett szállítani. Ezt az esetet a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov is megerősítette, bár nem említette, hogy az orosz légierő áll a támadás mögött.

A brit hírszerzés elemzése alapján az orosz légierő 2024 márciusa és áprilisa között a belgorodi régióban legalább húszszor tévesztett célt, és bombái orosz területre csapódtak.

A jelentés szerint Oroszország továbbra is problémákkal küzd az irányított légibombáival kapcsolatban, és nem képes azokat sikeresen a valódi célpontokon bevetni. A brit hírszerzés szerint ezek a hibák pusztító és halálos következményekkel járnak az orosz lakosság számára.