Negyven éve tűnt el a festmény, most újra előkerült

Gábor Jenő egyik lélegzetelállító főműve, Kondor Béla négy évtizede nem látott alkotása és Czigány Dezső egyik mesteri csendélete is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának kínálatában. 2024. május 13-án, a Kongresszusi Központban indul a licitharc a festményekért, de a műveket már április 29-től bárki ingyenesen megtekintheti a Falk Miksa utcai galériában.

A Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján ritkán szerepel Gábor Jenő-alkotás, amely hatalmas érdeklődést vált ki. A Július 14. Párizsban című monumentális festmény az art deco egyik mesterműve, amelyet a művész párizsi tartózkodása alatt festett, megörökítve a felszabadult párizsiak utcabálját a Bastille ostromának évfordulóján. A festményt először a pécsi közönségnek mutatták be 1927-ben, és a modern magyar művészetet reprezentáló genovai kiállításon is szerepelt. Gábor Jenő főműve 36 millió forintos kikiáltási árról indul, becsértéke pedig 50-80 millió forint között van.

Felzúdulás a piacon

Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című alkotása 40 év után került elő újra, amelyet a közönség utoljára 1984-ben láthatott, azóta eltűnt a művészettörténészek látóköréből. Kondor Béla életműve kicsi, így egy-egy képének felbukkanása nagy felzúdulást kelt a piacon. A 1958-ban festett, sejtelmes jelentésű mű 38 millió forintos kikiáltási árról indul.

Czigány Dezső festményei iránt is nagy az érdeklődés a gyűjtők körében. A tavaszi aukción egy modern és naprakész remekmű, a Csendélet kínai vázával című kép kerül kalapács alá, amely a 1920 körül keletkezett és egy nagyméretű kínai porcelánvázát ábrázol. Czigány művészete egyedülálló, hiszen sosem ismételte önmagát, még az azonos témájú alkotásai is mindig új művészi megoldásokat mutatnak. A csendéletek mestere alkotásai az európai modernizmus kiemelkedő darabjai közé tartoznak. A festmény 18 millió forintos kikiáltási árról indul, becsértéke 30-40 millió forint között mozog.

A Virág Judit Galéria 75. Tavaszi aukcióját 2024. május 13-án tartja a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol a 19. és 20. századi festészet kiemelkedő alkotásai kerülnek kalapács alá. Másnap, május 14-én a kortárs művek kerülnek licitre. Az aukció anyagát április 29-től május 12-ig ingyenesen megtekinthetik az érdeklődők a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.