Bernáth Attila ezüstérmet szerzett a belgrádi Európa-bajnokságon

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi ökölvívó Európa-bajnokság zárónapján, miután a fináléban veszített.

A debreceni légsúlyú öklöző az orosz Vaszilij Jegorov és a spanyol Rafael Lozano elleni magabiztos sikerrel menetelt a fináléba, ahol a török Samet Gümüssel mérkőzött meg. Bernáth eddig magas színvonalú bokszot mutatott be az Eb-n, és az elődöntő után önbizalomtól duzzadva aranyérmet ígért a vasárnapi döntőre, ám ez nem valósult meg.

A döntő első menetében Bernáth Attila támadólag lépett fel és több tiszta ütést is bevitt, de a pontozók háromból kettője mégis a török bokszolót látta jobbnak. A második menet elején Bernáth türelmetlenül bokszolt, de később koncentráltabban és tisztán találó kombinációkkal tért vissza. A menet végén azonban mindkét öklöző elveszítette a fejét, és a mérkőzésvezető megintette őket.

A második menetet négy bíró a töröknek ítélte, ezzel gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést, mivel a török bokszoló már két ponttal vezetett. A harmadik menetben Bernáth Attila már nem tudott döntő fölényt kialakítani, és a kifejezetten arrogánsan viselkedő Gümüs végül 4–1-es megosztott pontozással győzött.

Bernáth Attila így is karrierje legnagyobb sikerét érte el, és a magyar küldöttség két ezüst- és négy bronzéremmel zárta a kontinensviadalt. Lakos Regina (70 kg) szintén ezüstérmet szerzett, míg Lakotár Hanna (54 kg), Hoffmann Réka (+81 kg), Virbán Gábor (54 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg) a harmadik helyen végeztek.