Kovács István vezeti az Európa-liga döntőjét

A romániai magyar játékvezető, Kovács István lesz az, aki az Európa-liga május 22-i döntőjét vezeti Dublinban, ahol az Atalanta és a Bayer Leverkusen csap össze.

Az európai futballszövetség (UEFA) bejelentette, hogy Kovács István, aki 2010 óta nemzetközi mérkőzéseket vezet, a dublini döntőben fogja képviselni a játékvezetői szakmát. Kovács már tapasztalattal rendelkezik európai kupadöntők terén, hiszen 2022-ben ő vezette az Európa Konferencia-liga fináléját, ahol a Roma diadalmaskodott a Feyenoord felett 1-0-ra.

A 39 éves Kovács István munkáját a pályán román és szlovák asszisztensek, Vasile Florin Marinescu, Mihai Ovidiu Artene és Ivan Kruzliak segítik majd, míg a videóbírói szobában Pol van Boekel, Catalin Popa és Rob Dieperink veszik ki részüket a játékvezetésből.

Kovács mellett az UEFA kijelölte a többi európai kupasorozat döntőinek játékvezetőit is. A női Bajnokok Ligája döntőjét Rebecca Welch, az Európa Konferencia-liga fináléját Artur Soares Dias, míg a férfi Bajnokok Ligája döntőjét Slavko Vincic fogja vezetni.

Az Európa-bajnokság játékvezetői keretében Kovács István mellett Artur Soares Dias és Slavko Vincic is helyet kapott. Az UEFA április 23-án jelölte ki a kontinenstornán közreműködő játékvezetőket és csapataikat, ahol sorozatban másodszor nem lesz magyarországi játékvezető.

A dél-amerikai szövetséggel kötött megállapodásnak köszönhetően az Európa-bajnokságon argentin bíró is részt vesz, cserébe pedig a Copa Americán egy európai bírói hármas is jelen lesz.