Az antarktiszi angol nyelv születése

Az Antarktiszon töltött fél év és a 26 kutató kényszerű összezártsága elegendő volt az angol nyelv egy új változatának, az antarktiszi angolnak a kialakulásához. A kutatók a hazatelefonálás költségeinek spórolása és a folyamatos beszélgetések révén hozták létre ezt az új dialektust, ami nem az első eset, hogy az izoláció új nyelvet szült.

Az antarktiszi körülmények rendkívül megterhelőek lehetnek az emberek számára, mind mentálisan, mind fizikailag. A téli hónapokban a régió teljes izolációba kerül, ahol a kutatók a szabadidőben beszélgetéssel töltik az időt, ami az antarktiszi angol kialakulásához vezetett.

Bázis angol

2018-ban egy tanulmány felfedte, hogy a Rothera kutatóállomáson a tudósok saját nyelvet alakítottak ki. Az új regionális angol nyelv az elzártság és a különböző nemzetiségű résztvevők sokszínű angolja miatt jött létre. Az amerikai, skót, walesi, német és izlandi kutatók akcentusai és angol nyelvhasználata összeolvadt.

Marlon Clark, aki a Rothera állomáson dolgozott, elmondta, hogy az Antarktisz olyan elszigetelt, hogy gyorsabb eljutni valakihez a Nemzetközi Űrállomáson, mint orvoshoz vinni valakit a téli Antarktiszról. A kutatók szabadidejükben biliárdoztak és beszélgettek, mivel a műholdas telefonálás túl költséges lett volna. Ezenkívül rendszeresen készítettek hangfelvételeket, amelyek segítségével a Ludwig-Maximilians Egyetem kutatói felfedezték, hogy a szavak kiejtése megváltozott.

A kutatók összezártsága alatt apró változások történtek, például az „ou” hang kiejtése megváltozott bizonyos szavakban. A walesi beszélő akcentusa liverpoolivá, míg a német munkatárs angol kiejtése egyre inkább a brit anyanyelvűekéhez hasonlított.

Multikulti népek

Az antarktiszi angol nem egyedülálló jelenség, hasonló történt a Mayflower fedélzetén és a nyolcvanas években Londonban is, ahol a Cockney angol dialektus keveredett a jamaicai angollal és más nyelvekkel, létrehozva az MLE-t. Európa más nagyvárosaiban, mint Berlin és Stockholm, szintén megfigyelhető hasonló jelenség, ahol az együtt élő kultúrák és nyelvek érintkezése új dialektusokat hoz létre.

Az antarktiszi angol esetében nemcsak az akcentus változott, hanem egy sajátos szleng is kialakult. Az új nyelvjárás megszilárdulásához generációváltás szükséges, amely az antarktiszi kutatók esetében kérdéses, tekintettel a kontinens barátságtalan körülményeire.