Áll a bál az Apple háza táján, egy vezető már fel is mondott

Közel három hónapja került a boltok polcaira az Apple Vision Pro, de a felhasználók lelkesedése hamar alábbhagyott, az eladások mélyrepülésbe kezdtek, és a közösségi oldalakon is alig esik szó az új készülékről. A helyzetet súlyosbítja, hogy a napokban távozott az Apple-től a headset marketingjéért felelős globális vezető.

Az Apple Vision Pro, a vállalat első virtuális és kiterjesztett valóságot használó szemüvege, több mint tíz év fejlesztés után jelent meg, de a fogadtatás vegyes volt. Egyesek zseniálisnak találták, mások szerint viszont használhatatlan. Az Apple rajongók is egyetértettek abban, hogy a készülék nem tökéletes.

A magas ár, körülbelül 1,3 millió forint, tovább nehezítette a helyzetet, mivel a felhasználók nem látták világosan a készülék használati értékét. Az Apple visszavásárolt néhány készüléket, de a negatív vélemények továbbra is visszafogják az eladásokat. A gyártósorok leállítása és az éves eladási tervek csökkentése is azt mutatja, hogy a vállalat belátta: a helyzetet már nem lehet megfordítani.

Az Apple Vision Pro jelenleg csak az Egyesült Államokban kapható, és a külföldi megjelenés még bizonytalan. Az elemzők szerint az Apple eredetileg 800 ezer eladott headsetre számított 2024-re, de a várakozásokat alulmúló eladások miatt az új cél 450 ezer. A nemzetközi bevezetés is kérdésessé vált, és az Apple feltehetőleg a visionOS fejlesztésével próbálja javítani a felhasználói élményt.

Frank Casanova, a Vision Pro marketingjéért felelős vezető, 36 év után hirtelen nyugdíjba vonult. Casanova a LinkedIn-profilján keresztül erősítette meg visszavonulását. Az ő és csapata felelt minden marketinganyagért, ami a készülékhez kapcsolódik. Az okok egyelőre ismeretlenek, de Casanova távozása jelentős veszteség az Apple számára.

Az Apple egy másik területen is figyelmeztetést adott ki a felhasználóinak: ne töltsék éjjel a telefonjaikat alvás közben, vagy legalábbis ügyeljenek arra, hogy ne takarja el semmi a készüléket. A túlmelegedés veszélye miatt a cég azt javasolja, hogy a töltés során az iPhone-t, a hálózati adaptert és bármely vezeték nélküli töltőt jól szellőző helyen tartsák. A közlemény szerint ritka, de előfordulhat tűzeset a túlmelegedett telefontól. A Ladbible által idézett tűzoltó szerint három okból kifolyólag nem érdemes éjjel tölteni a telefont: nem érzékeljük a veszélyt alvás közben, kevés lélegzetvétel elegendő az eszméletvesztéshez, és sokan használnak olcsó vagy hibás töltőket, amelyek tüzet okozhatnak.