Otthonfelújítási Program: Új szabályok a támogatásokhoz

A kormány nyilvánosságra hozta az Otthonfelújítási Program szabálytervezetét, amelynek keretösszege 108,24 milliárd forint. A hvg.hu összefoglalója alapján a legfontosabb változás, hogy a magas jövedelmű járásokban élő, de alacsony jövedelműek is igényelhetik a maximális, 3,5 millió forintos támogatást.

A program keretében a legmagasabb összegű, vissza nem térítendő támogatást azok is megkaphatják, akik a magas jövedelmű járásokban élnek, de saját jövedelmük nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát, azaz a 399 840 forintot. Ezzel szemben, ha valaki a legalacsonyabb jövedelmű járásokban él, de jövedelme meghaladja a tavalyi átlag bruttó jövedelem 130 százalékát, vagyis a 742 560 forintot, akkor legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást kaphat. Azok a pályázók, akik 40 százalékos energiahatékonysági javulást érnek el, további 5 százalékos támogatásban részesülhetnek.

A hvg.hu információi szerint a pályázatoknál figyelembe veszik az adósságféket, ami meghatározza a jövedelemnek azt a részét, amit törlesztésre lehet fordítani. A kivitelezőknek rajta kell lenniük az ÉMI Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. regisztrációs listáján. Az ingatlanban vállalkozás lehet bejelentve, de kizárólag lakhatási célra használható. A program 2023. június 3-án indul, és 2025 végéig lehet benyújtani a kérelmeket, a szerződéseket pedig legkésőbb 2026. április végéig kell megkötni.

Amennyiben a pályázó nem éri el a legalább 30 százalékos energiamegtakarítást, a pályázata érvénytelenné válik, és a támogatást vissza kell fizetnie.