Császárpingvin-fiókák tömeges pusztulása az Antarktiszon

A British Antarctic Survey (BAS) kutatásai szerint az antarktiszi tengerjég gyors olvadása következtében több ezer császárpingvin-fióka vesztette életét, ami a kontinens kolóniáinak ötödét érintette.

A BAS friss tanulmánya, amelyet az MTI ismertetett, az antarktiszi tengerjég olvadásának hatásait vizsgálta a császárpingvinek populációjára. Az április 25-én, a pingvinek világnapján közzétett eredmények műholdas felvételek elemzésén alapultak. A kutatók megállapították, hogy ha a tengerjég, ahol a pingvinfiókákat nevelik, korán széttöredezik, a fiókák esélyei az életben maradásra jelentősen csökkennek, mivel még nem rendelkeznek a vízlepergető tollazattal, ami az úszáshoz szükséges.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy 2023-ban a 66 ismert császárpingvin-kolónia közül 14-et, míg az előző évben 19-et érintett a tengerjég korai széttöredezik. A kutatók szerint a tengerjég mennyiségének csökkenése mögött a klímaváltozás áll, amelyet 2022-ben és 2023-ban is megfigyeltek.

A császárpingvinek jelenlegi populációját több százezer egyed alkotja, de az éghajlati változások drámai hatással lehetnek a fajra. A szakértők szerint a folyamatok következtében a császárpingvinek az évszázad végére akár ki is halhatnak.