A munkanélküliség növekedése megállt, a külföldön dolgozó magyarok száma és a gyermekvállalási kedv csökken

Január és március között nem nőtt tovább a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatás stabilizálódását mutatják a KSH legfrissebb adatai. Ezzel párhuzamosan a külföldön dolgozó magyarok száma ismét megközelíti a 110 ezret, miközben a gyermekvállalási kedv évtizedes mélyponton van Magyarországon.

Az idei év első három hónapjában a foglalkoztatottak száma 4 millió 725 ezer volt, ami arra utal, hogy a munkaerőpiac helyzete nem romlott tovább. Az elmúlt időszakban tapasztalt kismértékű csökkenés után mostanra a foglalkoztatás szintje stabilizálódni látszik. A Portfolio elemzése szerint, ha a külföldön dolgozó magyarokat és a közmunkásokat nem vesszük figyelembe, akkor a tisztított adatok (narancs vonal) alapján 4 millió 553 ezer foglalkoztatottat tart számon Magyarország.

A külföldön dolgozók száma 109 ezer volt, ami csaknem nyolcezerrel több az egy évvel korábbinál – az akkori gyorsjelentésben 101 300 főről írtak –, és háromezerrel több, mint egy hónappal korábban volt. A csúcson a Covid és a brexit előtt 120 ezer fölött értékekkel volt ez a mutató.

Ugyanakkor a gyermekvállalási kedv jelentős visszaesése aggodalomra ad okot. 2024 márciusában 6413 gyermek született, 10%-kal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában. Az első negyedévben összesen 19 289 gyermek jött világra, ami 9,3%-kal kevesebb a 2023. január–márciusi időszaknál. A szökőnaphatástól tisztított születésszám 10%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

A KSH adatai szerint a gyermekvállalási kedv csökkenése mögött több tényező állhat, többek között a gazdasági válságok és a bizonytalan kilátások. A pandémia, az energiaválság, a magas infláció, a recesszió és a költségvetési problémák miatt szigorodó gyerekvállalási támogatások, mint például a CSOK-szűkítés és az adókedvezmények inflálódása, valamint a bizonytalanságot sugalló kommunikáció mind hozzájárulhatnak a gyermekvállalási kedv csökkenéséhez.

A teljes termékenységi arányszám, amely a szülőképes korú nőkre számított hipotetikus gyermekszámot mutatja, 2020 óta a legkisebb márciusi értéket érte el, ami akár tízéves mélypontot is jelenthet. Ez a trend további kihívások elé állíthatja a magyar társadalmat és gazdaságot a következő években.

A KSH jelentéséből az is kiderül: a munkanélküliség az előző évhez képest 30 ezerrel 229 ezerre nőtt az idén január-márciusi időszakban. Így a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,6 százalékra emelkedett.