Autósok figyelem: még a prémium kategória sem ússza meg a csalásokat

Bár a használtautó-piac az elmúlt években jóval átláthatóbbá vált, a kilométer-számlálók manipulálása továbbra is világszerte elterjedt gyakorlat. A vásárlók eurómilliókat veszítenek az becstelen eladók miatt, és úgy tűnik, hogy e téren egyhamar nem is várható jelentős javulás. A csalásokból a prémiumosztály sem marad ki: Magyarországon minden második visszatekert kilométerórájú autó csúcskategóriásnak számít.

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég negyedik alkalommal végzett kutatást Magyarországon, hogy kiderítse, mely autómodellek futásteljesítményét változtatják meg leggyakrabban, és hogy erre felhívja a használtautó-vásárlók figyelmét. A tanulmány a vállalat felhasználói által 2022 novembere és 2023 novembere között lekért autótörténeti jelentéseket elemezte.

A német autómárkák érintettek leginkább a csalásokban. A Porsche 911 a leggyakrabban manipulált autó Magyarországon, az ellenőrzött modellek 12,05 százalékánál fordult elő kilométeróra-csalás. Ezt követi a Jeep Grand Cherokee, az Audi A8, az Opel Vectra és a Mercedes-Benz CLS-Class.

Magyarországon a 20 leggyakoribb kilométeróra-csalás az Audi, a Volkswagen, a Mercedes-Benz és az Opel 4–4 modelljét érinti. A magyarországi ellenőrzött autók 6,07 százalékánál fordult elő kilométeróra-csalás, az átlagos visszatekerési érték pedig meghaladta a 74 ezer kilométert.

A modern járművek digitális kilométer-számlálóját sok esetben könnyebb visszatekerni, mint a régebbi műszereket. A prémium márkák, mint az Audi, a Volvo, a Porsche, a Land Rover vagy a Mercedes-Benz kilométeróra-állásainak megváltoztatásával a csalók nagyobb haszonhoz jutnak.

A legritkábban hamisított futásteljesítményű autó a listán a Volkswagen Touran, 5,13 százalékos aránnyal. Az Audi A6, a Volkswagen Passat, a Mercedes-Benz S-Class és a Volkswagen Touareg is a legritkábban manipulált járművek közé tartozik.

Használt jármű vásárlása során különösen fontos ellenőrizni a kiválasztott autó előéletét, valamint tájékozódni a futásteljesítményre és a káreseményekre vonatkozó feljegyzésekről. Körültekintő tesztvezetéssel, illetve egy jó hírű márkaszerviz által végzett alapos átvizsgálással csökkenthetjük annak az esélyét, hogy rossz állapotban lévő járművet vásároljunk.

Az autó mint parancsnoki központ: az Audi és a Shelly együttműködése

Az Audi járművek nemcsak a prémium kategória csalásoknak kitett modelljei, hanem az okosotthon-vezérlés úttörői is lehetnek. A Shelly okosotthon-alkalmazás integrációjával az Audi modellek műszerfalai parancsnoki központtá alakulnak, ahol a járműből is irányíthatók a hálózatba kapcsolt eszközök, mint a világítás, a fűtés, a mosógép vagy a robotporszívó, mobiltelefon nélkül is.

Az Audi Application Store-on keresztül elérhető "Shelly Smart Control" alkalmazás lehetővé teszi, hogy a jármű szórakoztató elektronikai felszerelésén keresztül vezérelhetők legyenek a hálózatba kapcsolt eszközök. Így a felhasználók érkezéskor kinyithatják a garázskaput, bekapcsolhatják a házban a világítást, vagy akár a mosást és a porszívózást is elindíthatják egy forgalmi dugóban ülve.

Ez az együttműködés a Shelly, a Volkswagen szoftveres leányvállalata, a Cariad és a Harman Ignite között jött létre, és az Android Automotive-ra épülő alkalmazás az Audi kiválasztott modelljeibe kerül beépítésre mint extra felszerelés.