„Kicsit" megugrott a Pénzügyminisztérium épületének rekonstrukciója

Tovább növekedett a Budai Várban található Pénzügyminisztérium épületének rekonstrukciós költsége, amelyet a kormány 2018-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított.

A Mátyás-templom szomszédságában fekvő ingatlan felújítását a WHB Kft. és a Garage Kft. konzorciuma végzi, akik 2021-ben nettó 54 milliárd forintos ajánlattal nyerték el a tenderen az épület eredeti állapotba történő visszaállítását. Az építkezés költsége azonban az utolsó időszakban is emelkedett, jelenleg nettó 61,2 milliárd forintot halad meg.

Az építkezés költségeinek növekedése több lépcsőben történt:

  • 2022 őszén 1,7 milliárd forinttal nőtt a költség, amit „előre nem látható műszaki és egyéb körülmények” okoztak.
  • 2023 nyarán a munkálatok kibővítése miatt, irodabútorokkal és audiovizuális technika felszerelésével további 4,4 milliárd forinttal emelkedett a költségvetés.
  • 2024 márciusában pedig 349 millió forintos költségnövekedést jelentettek, melyet az épület jövőbeli használóinak, a Pénzügyminisztériumnak és az Államadósság Kezelő Központnak a műszaki tartalom változásai okoztak.

A Szentháromság tér 6. szám alatti épület, amelyet eredetileg 1904-ben a Pénzügyminisztérium számára építettek, a második világháborúban súlyosan megsérült. A felújítás sürgető, mivel 2024. július 1-től Magyarország veszi át az EU Tanácsának elnökségét, és az épületet a kormány az elnökséggel kapcsolatos rendezvények helyszínéül jelölte ki.

A bútorozási és technikai feladatokat eredetileg az állami tulajdonú Közbeszerzési és Ellátási Igazgatóságra (KEF) akarták bízni, de végül úgy döntöttek, hogy ezeket a munkálatokat is a WHB-Garage konzorcium végezze el, mivel a KEF nem tudta volna időben elvégezni. Így a teljes rekonstrukció határideje 2024. július 1-re van kitűzve.