Paks II. projekt: A változások és kihívások tükrében

A Paks II. atomerőmű építésének költségei és a projekt előrehaladása számos kérdést vet fel, melyekre Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója ad válaszokat. A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár továbbra is érvényben van, de a nyugat-európai atomerőmű építkezések tapasztalatai alapján a költségek változása nem zárható ki. A projekt menedzsmentje folyamatosan azon dolgozik, hogy a kockázatokat azonosítsa és kezelje, miközben a 2030-as évek elejére tervezik a két új blokk hálózatra kapcsolását.

A Paks II. projekt kapcsán Jákli Gergely hangsúlyozza, hogy a változás a projekt életének része, és a mozgásban lévő projektek esetében a változtatások szükségszerűek. A vezérigazgató szerint a 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár továbbra is érvényben van, de a költségek változását nem lehet kizárni, mivel a hasonló projektek esetében a tervezett költségeket még soha nem sikerült tartani. A projekt előrehaladása során folyamatosan azonosítják a kockázati pontokat, és megoldási alternatívákat keresnek azok kezelésére.

A Paks II. Zrt. vezérigazgatója szerint a projekt mozgásban van, és a 2030-as évek elejére a két blokk biztonsággal bekapcsolható lesz a hálózatra. A projekt előrehaladását a folyamatos változások és a nemzetközi környezet kihívásai is befolyásolják, amelyekre a menedzsmentnek fel kell készülnie.

A kivitelezési szerződés módosítása folyamatban van, és a tárgyalások konstruktívak mind az orosz fővállalkozóval, mind az Európai Bizottsággal. A projekt körül a kínaiak is megjelenhetnek, akik a munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt válhatnak potenciális partnerekké.

A MAVIR 2023-as Hálózatfejlesztési Tervéből és az Országos Atomenergia Hivatal engedély hosszabbításaiból nem olvasható ki egyértelműen, hogy a két blokk átadása 2033-2034-re csúszik, de a csatlakozási szerződésben továbbra is 2030-as dátum szerepel. A finanszírozási szerződés módosítása szükségessé válhat, ha a hálózatra kapcsolás dátuma biztonságosan megállapítható.

A Paks II. projekt vezetése nem látja reálisnak, hogy a projekt költségei változnának, és a kulcsrakész szerződés keretei között maradnak. A projekt menedzsmentje a nemzetközi tapasztalatokat is felhasználja a folyamatok irányításában.

Az első betonöntés 2024 végéig várható, és ez a nukleáris sziget alaptestének első betoneleme lesz. A projekt előrehaladása során a Paks I. mellett kiásott új gödör nem okozott elmozdulást, és a megépített résfal csökkenti a jövőbeli kockázatokat. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmak műszakilag kezelhetőnek mondhatók.

A Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán a vezérigazgató bizakodását fejezi ki, és hangsúlyozza, hogy a nukleáris energia társadalmi elfogadottsága fontos tényező a projekt sikerességében. A magyar beszállítói lánc növekedése és a nemzetközi tapasztalatok fontosságát is kiemeli a vezérigazgató.

: Portfolio, Jákli Gergely exkluzív interjúja. : Portfolio, Jákli Gergely exkluzív interjúja a kínaiak lehetséges bevonásáról. : Portfolio, Jákli Gergely interjúja a kínaiak lehetséges bevonásáról és a projekt előrehaladásáról.