Olasz antifa aktivista üzenete a börtönből

Budapesten fogva tartott olasz antifa aktivista, Ilaria Salis levelet írt, amelyben a második világháborús partizánharcot méltatta, és arra buzdította hazáját, hogy álljon ki a világ igazságtalanságaival szemben.

Ilaria Salis, aki jelenleg Magyarországon van bebörtönözve, levelet küldött az olasz sajtónak, amelyben a második világháború végén a náci fasiszták ellen harcoló partizán férfiak és nők bátorságát emelte ki. A levélben arra ösztönözte az olaszokat, hogy legyenek méltók saját történelmük hőseinek, és szálljanak szembe a világ igazságtalanságaival. Ezt a levelet édesapja olvasta fel az Olasz partizánok országos szövetségének (Anpi) menetén Rómában, ahol az emberek "Ilaria legyen szabad!" skandálásával fejezték ki támogatásukat.

Salis azt írta: "Szürke cellámból kívánom szívvel-lélekkel, hogy országom méltó legyen a saját történelméhez. Ma is, ahogyan a múltban tette, szálljon szembe a világ igazságtalanságaival, a történelem igaz oldalán sorakozva fel. Jó április 25-t!". Április 25. Olaszországban a második világháborús felszabadítás évfordulóját jelenti, amikor az ország megszabadult a fasizmus uralma alól.

A negyvenéves aktivistát, akit többek között budapesti járókelők megtámadásával vádolnak, tavaly februárban vették őrizetbe Magyarországon, és idén kezdődött meg a tárgyalása. A Zöldpárt és az Olasz Baloldal szövetsége (AVS) bejelentette, hogy az európai parlamenti választásokon listavezetőként indítják Salist egy olaszországi területi szavazási körzetben. Roberto Salis, Ilaria édesapja szerint még egyeztetnek a jelölés részleteiről, mivel Ilaria helyzete eltér a többi jelöltétől. Az apa kijelentette: "Ilaria ma az antifasizmus megtestesítője."

A Corriere della Sera idézte Győri Enikő fideszes EP-képviselő, volt római nagykövet szavait, aki szerint Ilaria Salis nem lenne az első olyan képviselő az Európai Parlamentben, akit bűncselekménnyel vádolnak. Győri Enikő úgy véli, az olasz baloldal politikai eszközként használja fel a bírósági ügyet, elsősorban a Giorgia Meloni vezette kormány elleni támadásra, hozzátéve, hogy Magyarországon a politika és az igazságügy szét van választva, és az olasz kormány is ezt az álláspontot képviseli.

Minden egy brutális támadássorozattal kezdődött

Mint ismert, tavaly februárban szervezett támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak.

A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

A nőt először január 29-én kísérték a bv. munkatársai a Fővárosi Törvényszék bírája elé. A bilincsben lépdelő nő látványán akkor felháborodott az olasz sajtó, és az ügy addig ment el, hogy a végén már Szijjártó Péternek és Orbán Viktornak is egyeztetnie kellett olasz kollégáikkal. Később Kovács Zoltán államtitkár is megszólalt az ügyben.

Rendkívüli módon még a sajtónak is betekintést engedtek Ilaria Salis cellájába, ugyanis a nő egyik volt cellatársa áldatlan állapotokra panaszkodott az olasz médiának. Több olasz politikus a közösségi oldalán írt véleményt az ügyről. Matteo Renzi korábbi miniszterelnök egyenesen Orbán Viktornak üzent.

(Borítókép: Ilaria Salis 2024. március 28-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)