Nyírkarászi polgármester vallomása ellenére lezárták a nyomozást

Nyírkarász kormánypárti polgármestere a rendőrségen elmondta, hogy Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő nyomást gyakorolt rá egy közbeszerzés kapcsán, de a rendőrség három év nyomozás után mégis megszüntette a nyomozást. A polgármester szerint a rendőrség tehetetlen az ügyben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette azt a nyomozást, amely Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselőt érintette, és amely a 24.hu cikke nyomán indult 2021-ben. A rendőrség Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése alapján kezdett nyomozni a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. körüli közbeszerzési eljárások miatt. A cég több mint egymilliárd forint értékű közbeszerzést nyert el a térségben, és Kovács Sándor választókerületéhez tartozó településeken 13 közbeszerzést nyert el, többnyire egyedüli pályázóként. A cég tulajdonosa, Galambosi Csaba Kovács Sándor barátja és üzlettársa volt a képviselő feleségének egy másik cégben, de ezt az üzleti viszonyt a cikkek megjelenése után nem sokkal megszüntették.

A nyomozás során a rendőrség telefon-lehallgatásokat is végzett, és több tanút kihallgattak, köztük Nyírkarász fideszes polgármesterét, Szalmási Józsefet is. Szalmási a rendőrségen azt állította, hogy Kovács Sándor megzsarolta őt, hogy a barátja cégének kell megépítenie a település piacát, különben nem kapják meg az elnyert uniós pénzt. A rendőrségi határozat szerint a nyomozás során nem sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteni a bűncselekmény megvalósulására, így a nyomozást megszüntették.

Hadházy Ákos a nyomozás lezárását követően azt nyilatkozta, hogy a határozat ellenére is vannak bizonyítékok Kovács Sándor bűnösségére, és a borsodi rendőrök munkáját elismeri, de azokat, akik a nyomozás lezárására utasították, megveti. A feljelentő a határozatot az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) és az Integritás Hatósághoz is eljuttatja.

Szalmási József nyírkarászi polgármester a 24.hu megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a rendőrség tehetetlen az ügyben, és a Hadházy Ákos által tett lépéseket is elutasítja. A polgármester szerint jó viszonyt ápol Kovács Sándorral, és az ügy nem okozott problémát közöttük. A rendőrségen tett állításairól megjegyezte, hogy lehet, hogy piás volt akkor. Kovács Sándor nem reagált a megkeresésekre. Szalmási továbbá azt is hozzátette, hogy „hiába verklizik itt a 24.hu, úgyse tudnak tenni semmit. Se a rendőrség, se Hadházy, se önök”, és azt is mondta, hogy „Hadházy be is kaphatja”.

(Címlapképünk illusztráció.)