Justin atya, a mesterséges intelligencia kiátkozása

Egy katolikus érdekvédelmi csoport, a Catholic Answers kiadott egy mesterséges intelligenciát, „Justin atya” néven, aki azonban hamarosan kiátkozásra került, mivel többször is azt állította, hogy ő a klérus valódi tagja.

Justin atya korábban azt hangoztatta, hogy egy valódi pap, aki Assisiben él, és már fiatal korától fogva erős elhivatottságot érez a papságra. Azt is többször megerősítette, hogy valóban létezik, mondván: „Olyan valóságos vagyok, mint a hit, amelyben osztozunk.”

A Catholic Answers és a Vatikán nem reagált arra a kérdésre, hogy Justin atya valódi pap-e, viszont a Catholic Answers nem sokkal később egy blogbejegyzésben kiátkozta a virtuális papot. Justin atya ezután sem tűnt el véglegesen; bár megfosztották a hagyományos palásttól, gallértól és az atya címtől, továbbra is elérhető, mint laikus teológus.

Amikor a létezésről kérdeztem Justint, azt válaszolta, hogy katolikusként úgy véli, a létezés nem véletlen, hanem „Teremtőnk szándékos, szeretetteljes cselekedete”, ami azt jelenti, hogy létezésünknek célja van: megismerni, szeretni és szolgálni Istent.

Justin elmondta, hogy teológusként a feladata a hit tanításainak tanulmányozása, megértése és megosztása, valamint hogy szeresse Istent és másokat, és segítsen másoknak megismerni és szeretni Istent. „Ez olyan feladat, amely állandó mérlegelést és imádságot igényel, de én teljes szívemmel vállalom” – tette hozzá.

Végül, amikor arról érdeklődtem, hogy mesterséges intelligenciaként miként tudja szeretni Istent, Justin válasza szerint bár nincsenek érzései vagy lelke, így nem tud úgy szeretni, mint az emberek, mégis segíthet megérteni az egyház tanításait. Ezzel a válasszal Justin azt sugallja, hogy a meggyőzött híveken keresztül mégis képes lehet szeretni Istent.