Macron: Lazítsuk a banki és biztosítási szabályokat

Emmanuel Macron francia elnök szerint a jelenlegi, európai bankokra és biztosítókra vonatkozó szabályok túl szigorúak, ami hátrányosan érinti Európa gazdasági versenyképességét.

Emmanuel Macron felvetette, hogy a bankok és biztosítók számára meghatározott európai minimális tőkeszabályokat felül kell vizsgálni, hogy ne vezessenek túlzott kockázatkerüléshez, ami gazdasági hátrányt okozhat Európának. A Bázel III. banki tőkereform, amely a pénzügyi válság után született meg, és amelyet az Egyesült Államok bankjai ellenzően fogadtak, a bajba jutott hitelezők adófizetők általi megmentésének megakadályozását célozza.

A Szolvencia II. szabályozás, amely az uniós biztosítókra vonatkozik, szintén magasabb tartalékok megtartását írja elő, de decemberben enyhítésről született megállapodás. Macron szerint Európa nem lehet az egyetlen gazdasági övezet, amely szigorúan alkalmazza ezeket a szabályokat, és nem a pénzügyi szabályozás teljes eltörlését támogatja, hanem egy olyan megközelítést, amely lehetővé teszi a kockázatvállalást a megtakarítások kezelésében.

Francia tisztviselők szerint az amerikai bankok nem követik a Bázel III. előírásait, ami versenyhátrányt jelent az európai versenytársaknak. A Szolvencia II. kapcsán úgy vélik, hogy az túlzottan óvatos tőkekezelést követel meg az európai biztosítóktól, ami akadályozza a befektetéseket.

Macron javaslata szerint a tőkeszabályok enyhítése mellett az uniós tőkepiacok integrálása és egy páneurópai megtakarítási termék bevezetése is hozzájárulhat egy új európai növekedési modell kialakításához.