További növekedés a lakásárakban

Az MNB lakásárindexe alapján a lakásárak éves növekedési üteme minden településtípuson gyorsult, annak ellenére, hogy az országos átlagban a negyedéves lakásárak enyhén csökkentek.

Az MNB legfrissebb lakásárindex adatai szerint 2023 negyedik negyedévében országos szinten tapasztalható volt egy enyhe lakásár csökkenés, azonban az éves áremelkedési dinamika bázishatás révén gyorsult. Budapesten a lakásárak 2,0 százalékkal nőttek az előző negyedévhez képest, ami jelentős gyorsulást jelent az éves növekedési ütemben, 0,9 százalékról 3,4 százalékra.

A vidéki városokban viszont 1,8 százalékos csökkenést regisztráltak, de az éves lakásár-dinamika itt is gyorsult, 5,1 százalékról 5,7 százalékra emelkedett. A községekben a negyedéves 1,3 százalékos csökkenés ellenére az éves összevetésben a lakásárak 7,5 százalékkal magasabbak az előző év azonos időszakához képest.

Országos átlagban a lakásárak 0,7 százalékkal mérséklődtek a negyedik negyedévben, de az éves lakásár-dinamika 4,4 százalékról 5,8 százalékra gyorsult. A fővárosban a lakásárak növekedése az előző negyedévi 2,3 százalékos csökkenés után 2,0 százalékos emelkedést mutatott, ami az éves növekedési ütem gyorsulását eredményezte.

A vidéki régiók közül a Nyugat-Dunántúlon kívül, ahol stagnálás volt megfigyelhető, minden más vidéki régióban csökkentek a városi lakásárak a negyedik negyedévben. A közép-magyarországi régió városaiban 4,3 százalékkal csökkentek a lakásárak, éves szinten pedig 0,7 százalékos árcsökkenést regisztráltak. A dél-alföldi és közép-dunántúli régiókban a lakásárak 3,0 és 2,6 százalékkal csökkentek, az éves lakásár-dinamika pedig 3,0 és 4,1 százalékot ért el. Az észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli városokban a negyedéves 0,8-1,3 százalékos csökkenés ellenére az éves lakásár-dinamika 8,0, 8,6 és 10,9 százalékra gyorsult.