Európa jólétének veszélyben a klímaválság árnyékában

Egy friss potsdami tanulmány szerint a klímaválság jelentősen fenyegeti a gazdasági jólétet, különösen Európában, ahol a globális felmelegedés miatt nagy bevételkiesésre kell számítani.

A Potsdami Klímahatáskutató Intézet (PIK) kutatása rámutat, hogy a geopolitikai feszültségek, az energiaválság és az infláció mellett az éghajlatváltozás is veszélyezteti a globális gazdaságot, amely az évszázad közepére akár ötödével is zsugorodhat. A tanulmány szerint Európa lehet az egyik leginkább érintett régió a jövőben.

A PIK számításai alapján még a klímakárosító gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése és a globális felmelegedés évente két fokra korlátozása esetén is jelentős gazdasági veszteségekkel kell számolni. Ha ezek a lépések elmaradnak, akkor évente 38 billió dollárnál is nagyobb gazdasági károkra lehet számítani, ami hatszorosa a klímavédelmi intézkedések költségeinek.

A mezőgazdasági hozamok, a munkatermelékenység és az infrastruktúra változásai már most is mutatják a szélsőséges időjárás, viharok és erdőtüzek gazdasági hatásait.

A gazdaság zsugorodása és a károk növekedése

A tanulmány szerint a várható károk régiónként eltérőek lehetnek, de különösen a legszegényebb és az éghajlatváltozásért legkevésbé felelős országokat sújthatják a leginkább. Észak-Amerikában és Európában is magas bevételkiesésre kell felkészülni, míg Dél-Ázsia és Afrika a klímakrízis miatt kerülhet a legnagyobb veszélybe.

Németországban és az USA-ban a kutatók szerint a gazdaság 30 éven belül 11 százalékkal zsugorodhat, ha sikerül két fok alatt tartani a globális felmelegedést. Az ENSZ azonban úgy véli, hogy a jelenlegi klímavédelmi tervek nem elegendőek a veszteségek minimalizálásához.

A klímaválság nem csupán riogatás

A jövőben jelentkező károk a korábban kibocsátott üvegházhatású gázok következményei, ezért sürgős kiigazítási intézkedésekre van szükség. Az iparosodott országokban, mint például Németországban, azonnali és drasztikus CO₂-kibocsátás csökkentésre van szükség, különben a veszteségek az évszázad végére elérhetik, vagy akár meghaladhatják a globális átlagot.

A potsdami kutatók előrejelzései meglepően közel állnak a Stern-jelentés által közel húsz évvel ezelőtt megfogalmazottakhoz, amely szerint a klímaváltozás akár 20 százalékos visszaeséssel fenyegeti a nemzetközi gazdaságot. A WWF Németország munkatársa, Matthias Kopp szerint sürgősen cselekednünk kell, mivel a késlekedés csak nehezíti és drágítja a válság kezelését.