Fejrúgásokkal fékezte meg a rátámadó medvéket egy japán karatemester

Egy japán karatemester, Fukuda Maszato, két fejrúgással hárította el a rátámadó medvéket, amikor Hokkaidó szigetén egy vízesés felé tartott.

Az 50 éves harcművész, Fukuda Maszato, egy vízesést szeretett volna meglátogatni Hokkaidó szigetén, Nayoróban, amikor váratlanul két medvével találkozott. Az egyik állat rögtön az irányába indult, de Fukuda gyorsan cselekedett, és két fejrúgással megfélemlítette őket.

Fukuda a japán STV csatornának nyilatkozva elmondta, hogy úgy érezte, lépnie kell, különben a medvék megölik. A támadást követően a karatemester könnyebb sérüléseket szenvedett, de szerencsésen megmenekült, és visszatért az autójához, ahonnan még videót is készített a távolban leselkedő állatokról.

A Daily Mail beszámolója szerint az elmúlt hónapban több mint 100 medveészlelést jelentettek be a környéken, ezért a hatóságok fokozott óvatosságra intik a helyi erdőkben túrázókat. Fukuda Maszato esete ismét rávilágít a vadonban rejlő veszélyekre, és arra, hogy milyen fontos a lélekjelenlét ilyen helyzetekben.

A japán turizmus azonban nem csak a vadonban rejlő veszélyek miatt került a hírek középpontjába. A Fudzsi-hegy lábánál fekvő Fudzsikavagucsikó városa például drótkerítéssel védekezik a szemetelő és szabályszegő turisták ellen. A Kavagucsi-tó partján fekvő település lakói megelégelték a gyakran szemetelő, a KRESZ szabályait megszegő látogatók áradatát, és úgy döntöttek, hogy jövő héten megkezdik egy 2,5 méter magas, 20 méter hosszú kilátásrontó drótkerítés felépítését.

A turisták miatt állandó a tolongás a népszerű fotózási pontokon, és a közeli fogászati rendelő parkolóját is folyamatosan ellepik az önfeledten fotózgató látogatók. A városvezetés egyik tagja az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen eszközhöz kell folyamodniuk.

A tömegturizmus elleni védekezésként a hatóságok idén nyártól korlátozzák és fizetőssé teszik a látogatást a Fudzsi-hegyhez. Márciusban Kiotó Gion nevű gésanegyedének szűk utcáiról is kitiltották a turistákat, akik a helyi lakosok szerint gyakran botrányosan viselkedtek. Márciusban több mint hárommillió külföldi turista érkezett Japánba, ami havi rekordnak számít az országban.

Az eset azonban nem egyedi, ugyanis az alig több mint 700 lakosú ausztriai Hallstatt városában turistaszezonban akár 10 ezer látogató is megfordulhat naponta. A tömegturizmus csillapítása érdekében először fából készült paravánnal takarták el a kilátást, ám a közösségi médiában tapasztalt visszhangot követően a falat eltávolították. Később tüntetést szerveztek, ahol a napi turisták számának korlátozását és a turistabuszok 17 óra utáni betiltását követelték.