Egy év a korona alatt – 12 fontos dolog, ami a Károly koronázása utáni évben történt

Pontosan egy évvel ezelőtt, május 6-án koronázták hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodójává III. Károlyt, aki édesanyjától, II. Erzsébet királynőtől vette át a hatalmat.

Az év során számos esemény történt, amelyek meghatározták Károly király uralkodását. Június 17-én a Trooping the Colour ünnepi eseményen lóháton vonult a tömeg előtt, majd az erkélyen Lajos herceg grimaszai szórakoztatták a fotósokat. Júliusban Joe Biden amerikai elnökkel találkozott, ahol az éghajlatváltozás kihívásairól esett szó. A brit monarchia támogatottsága magas maradt, a YouGov felmérése szerint.

A fegyverszünet napján a Royal Albert Hallban II. Erzsébet és Fülöp herceg előtt tisztelegtek, bronz szobrokat avattak fel. Károly szenvedélyes beszédet mondott az ENSZ éghajlat-változási konferenciáján, hangsúlyozva az unokák jövőjét. Karácsonyi beszédében a vallásról és a világbéke fontosságáról beszélt.

Egy életrajzi könyvből kiderült, hogy Károly hogyan értesült arról, hogy király lesz, és hogy sietve indult Balmoralba. Egészségügyi problémái is felmerültek, prosztata-megnagyobbodása miatt kórházi kezelésre szorult. Később rákos megbetegedést diagnosztizáltak nála, ami miatt kezeléseket kellett elkezdenie.

Harry herceg apjával való békülése is fontos esemény volt, miután Károly betegségéről értesült. Katalin hercegné is rákbetegség miatt kezdett kemoterápiás kezelést, amelyben Károly és Kamilla királyné is támogatásáról biztosította őt. Májusban Károly már egy nyilvános eseményen is részt vett, ahol dinoszauruszmintás nyakkendőjében mutatkozott. Az évfordulóhoz közeledve majdnem teljesen visszatért a hivatalos programjaihoz.